Βιβλίο
Ο πασάς και ο στρατηγός

Ερμπίλ Τουσάλπ
Επιμέλεια: Σπύρος Κακουριώτης
Επιμέλεια: Φραγκώ Καράογλαν
Μετάφραση: Γιάννης Τόπτσογλου
Αθήνα
Στρατηγικές Εκδόσεις
σ. 414
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7178-53-4
Τίτλος πρωτοτύπου: Pasa ile general
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.78€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-10-2002)
Περίληψη:

"Ο πασάς και ο στρατηγός" είναι το λεπτομερές ημερολόγιο που κράτησε ο στρατηγός Ντεμιρέλ από την πρώτη μέρα της εισβολής στη Κύπρο και συνέχισε να συμπληρώνει με αναδρομές στο παρελθόν και προβολές στο μέλλον ως το θάνατό του το 1988.
Το ημερολόγιο του ο Ντεμιρέλ, το έδωσε, λίγο πριν από το θάνατό του στον συγγραφέα δημοσιογράφο Ερμπίλ Τουσάλπ, που κατάφερε στο βιβλίο αυτό να το παρουσιάσει με αριστοτεχνικό τρόπο ώστε να αποφύγει το σκόπελο της λογοκρισίας που ελλοχεύει πάντοτε στην Τουρκία - σε πολλά θέματα, κυρίως όμως στα θέματα που έχουν σχέση με το στρατό.
Ο Μουσταφά Λαλά πασάς, που κατέλαβε την Κύπρο το 1572 και ο στρατηγός Μπεντρεττίν Ντεμιρέλ, διοικητής των τουρκικών Αποβατικών δυνάμεων το 1974, συναντιούνται στον "άλλο κόσμο" και συζητούν τις εμπειρίες τους. Ένα κομπιούτερ που διαβάζει τη σκέψη, και στο οποίο αναγκάζονται να καταφεύγουν, ξεδιαλύνει τις "δυναστικές" απόψεις του πασά και τις "εθνικές" του στρατηγού και ανασυνθέτει το ημερολόγιο...
Τα γεγονότα που εξιστορούνται στο ημερολόγιο είναι καίριας σημασίας για την σύγχρονη ιστορία μας και η σημερινή συγκυρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το προικίζει με απρόσμενη επικαιρότητα.