Βιβλίο
Ο μικρός αδελφός

Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν
Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2002
σ. 240
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-375-381-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: El hermano pequeño
Πέπε Καρβάλιο
Εξαντλημένο
Τιμή: 12.74€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-06-2017)
Περίληψη:

Κεντρικός ήρωας στα οκτώ διηγήματα αυτής της συλλογής είναι ο ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο. Από το 1970 που ο Μονταλμπάν έπλασε τον ήρωά του, προσάρμοσε σταδιακά τις περιπέτειές του στις εξελίξεις της ισπανικής κοινωνίας, ώσπου έφτασαν να γίνουν κατά κάποιο τρόπο ο καθρέφτης της.
Το πρώτο από αυτά τα διηγήματα, Ο μικρός αδελφός, που δίνει και τον τίτλο του στο βιβλίο, περιστρέφεται γύρω από μια μυστηριώδη δολοφονία, ή, πιο συγκεκριμένα, γύρω από τη φαινομενική αυτοκτονία ενός πρώην κομουνιστή που πλούτισε κάτω από ύποπτες συνθήκες. Η ιστορία είναι απλώς το έναυσμα για να ξεσκεπάσει ο συγγραφέας μια σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας και να εξετάσει τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων που κινούνται πέρα από κάθε ηθική. Άλλωστε, η περίπτωση του μικρού αδελφού δεν είναι καθόλου σπάνια ούτε στην Ισπανία ούτε στην Ευρώπη των έκλυτων ηθών όπου το αιώνιο ταλέντο του Καρβάλιο ξεγυμνώνει την αταξία που κρύβεται πίσω από κάθε επιφαινόμενο τάξης.
Απρόβλεπτες καταστάσεις και διαφορετικοί χαρακτήρες αποδίδονται με χιούμορ, σαρκασμό και μελαγχολία και στις άλλες ιστορίες που απαρτίζουν αυτή τη συλλογή, αναδεικνύοντας το βαθύτερο είναι του Καρβάλιο και συνθέτοντας μια εικόνα του κόσμου που τον περιβάλλει.