Βιβλίο
Η πόλη στα γόνατα

Μισέλ Φάις
Φωτογράφος: Μισέλ Φάις
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2002
σ. 116
Σχήμα: 22χ22
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-0518-0
Ελληνική Λογοτεχνία
Ονομασία Υποσειράς: Λογοτεχνικά Λευκώματα
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Τιμή: 20.49€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-03-2010)
Περίληψη:

Το βιβλίο-λεύκωμα του Μισέλ Φάις "Η πόλη στα γόνατα" περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες της τελευταίας διετίας καθώς και κείμενα που τις σχολιάζουν.

Ο Φάις, μέσα από 50 μικρούς μονολόγους, σε σπαραγματική μορφή, ουσιαστικά αναδεικνύει το αντιφατικό, ανάλγητο, δραματικό πρόσωπο της σύγχρονης μεγαλούπολης.

Πρόκειται για μια περιπλάνηση στους "άθλιους των Αθηνών". Επαίτες, οικονομικοί μετανάστες, σαλοί, μοναχικοί, αποδελτιώνονται από τον φακό του συγγραφέα-φωτογράφου.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Φάις: "Δεν είμαι συγγραφέας, δεν είμαι φωτογράφος. Ένας λυσσαλέος περιπατητής είμαι, που υποφέρω από πολύ εαυτό.
Όλοι αυτοί οι σύγχρονοι φαρμακοί, οι καυσοκαλυβίτες πετσοκομμένων ιστοριών, οι αποκολλημένοι από τη σπηλαιογραφία του μέλλοντος, διεκδικούν την προσοχή μας μέσα από προσευχές του Κακού ή παραμιλητά ατόφιας λογοτεχνίας. Οικοδεσπότες του έξω (ενός χαοτικού, ενός διεστραμμένου σπιτιού), τρώνε και παρατηρούν, κοιμούνται και παρατηρούν, γελάνε και παρατηρούν, κλαίνε και παρατηρούν, σκέφτονται και παρατηρούν, θυμούνται και παρατηρούν, πεθαίνουν και παρατηρούν - παρατηρούν το ανεσταλμένο βλέμμα τους.
"Η πόλη στα γόνατα" είναι τα κόπρανα ενός ευτυχισμένου σκύλου, τα ιμάτια ενός λιντσαρισμένου, το ουρλιαχτό ενός σεραφείμ των σκουπιδιών".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Άννα-Μαρία ΔρουμπούκηΤο "αλάτι της μνήμης""The Books' Journal"44Ιούνιος 2014
Κατερίνα ΣχινάΣτο τέλος πάντα η μουσική"The Books' Journal"44Ιούνιος 2014
Αριστοτέλης ΣαΐνηςΑπό το χειρόγραφο του εαυτού στην αυτοβιογραφία του πλήθους"The Books' Journal"44Ιούνιος 2014