Βιβλίο
Ποιήματα
Συλλογική μετάφραση
Selected Poems

Michael Longley
Επιμέλεια: Χάρης Βλαβιανός
Μετάφραση: Δημοσθένης Αγραφιώτης
Μετάφραση: Χάρης Βλαβιανός
Μετάφραση: Τάσος Δενέγρης
Μετάφραση: Νίκη Μαραγκού
Μετάφραση: Στέλλα Νικολούδη
Μετάφραση: Γιάννης Πατίλης
Μετάφραση: Λιάνα Σακελλίου - Σουλτς
Μετάφραση: Γιάννης Τσιώλης
Μετάφραση: Νίκος Φωκάς
Αθήνα
Ερατώ
1992
σ. 85
Σχήμα: 25χ16
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-229-053-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Ποιητές στη Θήρα 4
Σημειώσεις: Σαντορίνη, Μάιος 1992.
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό προέρχεται από τις εργασίες ενός σεμιναρίου συλλογικής μετάφρασης. Δύο ξένοι ποιητές προσκαλούνται στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου Φηρών, Σαντορίνη και συνεργάζονται με Έλληνες ποιητές και μεταφραστές. Το αποτέλεσμα της συλλογικής μετάφρασης επιμελείται και παρουσιάζει ένας από τους μεταφραστές. Το σεμινάριο εντάσσεται στις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού δικτύου Κέντρων Ποιητικής Μετάφρασης που αποτελείται από τα Ιδρύματα: Fondation Royaumont (Γαλλία), Fundacao da Casa de Mateus (Πορτογαλία), The Tyrone Guthrie Center (Ιρλανδία) και το Ίδρυμα Θήρας, Πέτρος Μ. Νομικός (Ελλάδα).

"Τα ποιήματα του Μάικλ Λόνγκλεϋ είναι συχνά δύσκολο να προσεγγισθούν ικανοποιητικά, δεδομένου ότι είναι πολύ πιο πολύπλοκος ποιητής απ' ότι τον θεωρούν πολλοί κριτικοί. Μολονότι σπάνια η ποίησή του είναι "ολισθηρή", λοξή ή δύσληπτη όπως η ποίηση του Πωλ Μολντούν ή του Σέιμους Χίνι, δύο άλλων σημαντικότατων Ιρλανδών ποιητών, διαθέτει ωστόσο μια μοναδικότητα: ο Λόνγκλεϋ είναι ικανός για αιφνίδιες μεταπτώσεις και λοξοδρομίσματα, μεταπηδώντας από το ρεαλισμό στο φανταστικό, από τον προσωπικό λυρισμό στη μυθοποιία, από την αφήγηση στην παραβολή, από γεωγραφικά σε φανταστικά τοπία.
[...]
Σ'ένα περίφημο ποίημά του, το οποίο συχνά ανακαλείται, ο Γέητς, απευθυνόμενος στους ομοτέχνους του ποιητές, έγραψε:

"Μάθε την τέχνη σου Ιρλανδέ ποιητή
Τραγούδησε ό,τι καλώς έχει φτιαχτεί"

Τα λόγια του Γέητς βρίσκουν ανταπόκριση στο έργο του Μάικλ Λόνγκλεϋ, ενός, κατά τη γνώμη μου, από τους καλύτερους αγγλόφωνους ποιητές των ημερών μας."

Χάρης Βλαβιανός