Βιβλίο
Γιάννης Ρίτσος: Εικαστικά
Με τον φακό του Πλάτωνα Μάξιμου

Φωτογράφος: Πλάτων Μάξιμος
Επιμέλεια: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Αθήνα
Μουσείο Μπενάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2002
σ. 156
Σχήμα: 29χ25
Δέσιμο: Πανόδετο
ISBN: 978-960-91135-2-6
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 60.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-01-2011)
Περίληψη:

[...] Δια χειρός Ρίτσου και δια φωτογραφικού φακού του Πλάτωνα Μάξιμου τα εικαστικά έργα συγκεντρώνονται σε αυτήν την έκδοση, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε μια ακόμα πλευρά της ποιητικής τους δημιουργίας. Γιατί ο Ρίτσος παραμένει φυσικά ποιητής ακόμα και όταν ζωγραφίζει, αναγορεύοντας τα ευτελή υλικά του σε αφορμή και πεδίο έκφρασης και δημιουργίας.
Πάνω σε πέτρες, βότσαλα, ρίζες και κόκαλα είναι αποτυπωμένες μορφές, όπως τις είδε ο ποιητής να αναδύονται μέσα από εσοχές και τις εξοχές τους. Μορφές οικείες και αναγνωρίσιμες: πότε μία γυναίκα από την Κνωσό, πότε μια αθηναία κόρη, άλλες βγαλμένες από το καμίνι των λαϊκών αγώνων και άλλες αισθησιακές, αντικατοπτρισμοί των ποιητικών του ειδώλων. Μορφές που μοιάζουν να ξεφεύγουν από τις μικρές διαστάσεις της πέτρας και του ξύλου για να εκφράσουν αναμονή, λύπη, αισθησιασμό, προσδοκία. Ο μοναχικός, ο ερωτικός, ο ασκητικός, ο επικός και ο λυρικός, όλες οι όψεις του Ρίτσου ενυπάρχουν μέσα στο εικαστικό του σύμπαν, όπως και μέσα στο ποιητικό του έργο.
Ο Πλάτωνας Μάξιμος καλλιτέχνης του φακού αυτός, κατάφερε να ερμηνεύσει, να "φωτίσει" και να στήσει με τον φωτογραφικό του φακό ένα ιδιότυπο μουσείο αφιερωμένο στον εικαστικό Ρίτσο. Και όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ο φωτογραφικός φακός που τόσο συχνά αποκαλείται "ψυχρός", μπορεί στα χέρια ενός ανθρώπου με ευαισθησία, καλαισθησία και γνώση να αποδειχθεί ένα εξαιρετικό μέσο που αναδεικνύει την αλήθεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την καθιστά κοινό κτήμα όλων μας.
Ευάγγελος Βενιζέλος