Βιβλίο
Διόρθωση
Μυθιστόρημα

Τόμας Μπέρνχαρντ
Μετάφραση: Βασίλης Τομανάς
Αθήνα
Εξάντας
Αριθμός Έκδοσης: 1
1998
σ. 392
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Δερματόδετο
ISBN: 978-960-256-291-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Korrektur
Σύγχρονη Κλασσική Βιβλιοθήκη 56
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.32€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-01-2010)
Περίληψη:

"Για να στηρίζεται ευσταθώς ένα σώμα", λέει το ρητό της προμετωπίδας του μυθιστορήματος, "είναι απαραίτητο να έχει τουλάχιστον τρία σημεία στήριξης, που να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, είπε ο Ρόιτχαμερ".

Το μυθιστόρημα "Διόρθωση" έχει όντως τρία τέτοια "σημεία στήριξης". Το πρώτο είναι ο σαρανταδυάχρονος Αυστριακός Ρόιτχαμερ, που σπουδάζει φυσικές επιστήμες στο Κέμπριτζ. Έπειτα από τρία χρόνια σχεδιασμού και άλλα τόσα οικοδομικών εργασιών, έχτισε για την αγαπημένη του αδελφή το οικοδόμημα που της αντιστοιχούσε τελείως, τον λεγόμενο "κώνο". Μόλις η γυναίκα αντίκρισε ολοκληρωμένο το οικοδόμημα, πέθανε. Ο Ρόιτχαμερ έπρεπε να "διορθώσει" τα πράγματα: κληροδότησε τον κώνο στο κράτος, με τον όρο, βέβαια, να τον εγκαταλείψει στη φύση. Έπειτα ο Ρόιτχαμερ εκτέλεσε την τελευταία "διόρθωση", την αυτοκτονία του.

Ο Ρόιτχαμερ άφησε ένα χειρόγραφο, κι αυτό είναι το δεύτερο "σημείο στήριξης" του μυθιστορήματος.

Ο αφηγητής του μυθιστορήματος, ένας φίλος του Ρόιτχαμερ και συγγραφέας, το τρίτο "σημείο στήριξης", θέλει να ξεδιαλέξει, να τακτοποιήσει, να στοχαστεί και συγχρόνως να περιγράψει αυτή την πορεία. Ο Ρόιτχαμερ, ο Ρόιτχαμερ των χειρογράφων που άφησε, και ο αφηγητής, που γράφει το μυθιστόρημα, διερευνούν τα στάδια μιας ανέλιξης της σκέψης και της ζωής που διαφοροποιείται ολοένα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος-Ίκαρος ΜπαμπασάκηςΗ Αρχιτεκτονική της Σκόρπιας Ζωής"Radiobookspotting"2/1/2014
Βασιλική ΠέτσαΑναζητώντας το χαμένο σημείοΠεριοδικό "Ως3"97Νοέμβριος 2009