Βιβλίο
Μεσανατολικό 1995-2002
Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις

Charles Enderlin
Επιμέλεια: Σωτήρης Ντάλης
Μετάφραση: Βίκυ Ιακώβου
Αθήνα
Scripta
2003
σ. 430
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7909-48-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Le rêve brisé. Histoire de l'échec du processus de paix au Proche-Orient 1995-2002
Πολιτισμική Θεωρία - Κριτική
Σημειώσεις: Πρόλογος: Νικόλας Βουλέλης
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.29€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-01-2011)
Περίληψη:

Τι συνέβη ώστε να χύνεται και πάλι αίμα, μολονότι η ειρήνη έμοιαζε τόσο προσιτή;
Το δράμα εκτυλίσσεται στο Καμπ Νταίηβιντ τον Ιούλιο του 2000. Στην καρδιά αυτού του βιβλίου, διαβάζουμε την εξαιρετική παρουσίαση όσων ειπώθηκαν, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, ανάμεσα στους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους διαπραγματευτές που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Bill Clinton, και με την παρουσία του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Yasser Arafat και του τότε ισραηλινού Πρωθυπουργού Ehoud Barak. Κανείς δεν είναι σε θέση να αποφανθεί σχετικά με την τωρινή ευθύνη των μεν και των δε χωρίς να λάβει γνώση του τι ακριβώς ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των τραγικών εκείνων ημερών.
Ο συγγραφέας Charles Enderlin παρακολούθησε τα σκαμπανεβάσματα της διαμάχης, της διαδοχή επιθέσεων και αντιδράσεων στις επιθέσεις, τρομοκρατικών ενεργειών και αντιποίνων, τόσο στην καρδιά των κατεχομένων εδαφών όσο και στα σικ σαλόνια των πρεσβειών, από τη δολοφονία του Yitzhak Rabin, ισραηλινού πρωθυπουργού και ακούραστου μαχητή υπέρ της ειρήνης, το 1995, μέχρι τα πιο πρόσφατα γεγονότα. Μεριμνώντας για την ιστορική ακρίβεια, ο συγγραφέας αφηγείται πώς, εξαιτίας των σφαλμάτων των μεν και των λανθασμένων κρίσεων των δε, εγκαθιδρύθηκε ένα κλίμα δυσπιστίας το οποίο οδήγησε στην κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Χάρη στην εξαίρετη ποιότητα της έρευνας καθώς και στη φροντίδα με την οποία αποδίδονται οι εκμυστηρεύσεις των βασικών διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, το βιβλίο αυτό αφήνει εποχή: το γράμμα όσων ειπώθηκαν αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό στα χέρια των πολιτών με καλή θέληση, αυτήν την περίοδο των ακραίων εντάσεων. Και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και στις δύο πλευρές.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νόρα Ράλλη«Ανταπόκριση από τη Ραμάλα»"Εφημερίδα των Συντακτών"6/8/2014
Ελένη Ε. ΤσερεζόλεΜια «θύρα εισόδου» σε ένα σύνθετο ζήτημα"Η Αυγή"16/1/2011
Τίνα ΜανδηλαράΜεσανατολικό ώρα μηδέν"Πρώτο Θέμα"11/1/2009