Βιβλίο
Προσφορά και ζήτηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Η περίπτωση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ευθύνη Σειράς: Βάσω Βασιλού - Παπαγεωργίου
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2003
σ. 213
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-375-502-9
Επιστήμες της Αγωγής
Σημειώσεις: Πρόλογος: Γιώργος Ψαχαρόπουλος.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.32€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-11-2012)
Περίληψη:

Η εκπαίδευση ως δραστηριότητα και ως προϊόν βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της λειτουργίας της οικονομίας και η αγορά αυτού του αγαθού αποτελεί αντικείμενο οικονομικής ανάλυσης. Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται και προσπαθεί να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα: α) ποιοι παράγοντες επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη ζήτηση για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και β) μέσα από ποιες διαδικασίες οργανώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα για να καλύψει τη ζήτηση με την προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Οι παράγοντες που προσδιορίζουν τη ζήτηση του «μεικτού» αγαθού της εκπαίδευσης εξετάζονται κριτικά, μέσα από μια προσπάθεια αποδόμησης της θεωρίας του ανθρώπινου κεφαλαίου. Αναδεικνύονται οι εναλλακτικές θεωρήσεις που συνδέουν οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους και προσδιορίζουν τη λειτουργία της ζήτησης γνώσης σε ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο. Αναπτύσσεται επίσης η διαδικασία παραγωγής-προσφοράς εκπαίδευσης και συγκεκριμένα η οργάνωση και αξιολόγηση αυτής της διαδικασίας, το κόστος και η χρηματοδότηση.
Η ανάλυση της περίπτωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγκεκριμενοποιεί τη θεωρητική ανάλυση και προσφέρεται για τη μελέτη των λειτουργιών ζήτησης και προσφοράς τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών υπηρεσιών καθώς και των αποτελεσμάτων της λειτουργίας του πανεπιστημίου σε τοπικό επίπεδο.