Βιβλίο
Έρευνες για τον τουρισμό στην Ελλάδα και την Κύπρο
Μια ανθρωπολογική προσέγγιση

Βασιλική Γαλανή - Μουτάφη
Αθήνα
Προπομπός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2002
σ. 316
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7860-24-8
Τουρισμός και Ελεύθερος Χρόνος
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-03-2013)
Περίληψη:

Το τουριστικό φαινόμενο στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει αποτελέσει αντικείμενο εμπειρικών ερευνών και στατιστικών αναλύσεων που συγκαταλέγονται σε διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Ωστόσο, για τους ενδιαφερόμενους για τα πεπραγμένα της έρευνας, η αγγλική και η ελληνική βιβλιογραφία του τουρισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο παραμένει σε σημαντικό βαθμό μη-διαθέσιμη, κυρίως λόγω της μη-συστηματοποιημένης επεξεργασίας της.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η παρούσα μελέτη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας καταγράφει τη σχετική βιβλιογραφία. Πρόκειται για σχολιασμένη βιβλιογραφία αποτελούμενη από δημοσιευμένες εργασίες ελλήνων και ξένων επιστημόνων οι οποίες καλύπτουν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και συνοψίζονται κατά θεματικές ενότητες. Η κατηγοριοποίηση των εργασιών, με βάση τις θεματικές ενότητες, καταδεικνύει τους τομείς της έρευνας, σε συνδυασμό με τα βασικά θέματα που εξετάζονται και τις προβληματικές που διατυπώνονται σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το βιβλίο καλύπτει ένα πρόσθετο σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία του τουρισμού, κάνοντας γνωστή την ανθρωπολογική προσέγγιση, η οποία παραπέμπει σε μια διαφορετική μεθοδολογική και αναλυτική αντιμετώπιση των ζητημάτων της τουριστικής έρευνας. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ανθρωπολογικής προσέγγισης του συγκεκριμένου αντικειμένου, καταδεικνύεται (μέσα από τα παραδείγματα ενθογραφικός μελετών που χρησιμοποιούνται) η σημαντική συμβολή της διαπολιτισμικής σύγκρισης στην κατανοήση του τουρισμού.
Ως κοινωνική ανθρωπολόγος η συγγραφέας στοιχειοθετεί τις εκτιμήσεις της αναφορικά με την πορεία της τουριστικής έρευνας από πλευράς ερμηνευτικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων, διατυπώνοντας, ταυτόχρονα, και τις προτάσεις της για μελλοντικές κατευθύνσεις της έρευνας.