Βιβλίο
Η Ελλάδα και ο κόσμος 2002-2003
Ανασκόπηση 2002-2003 αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κουλουμπής
Επιμέλεια: Θάνος Ντόκος
Επιμέλεια: Ανδρέας Κιντής
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
2003
σ. 296
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-1671-4
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.11€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Ο ανά χείρας τόμος εξετάζει τις εξελίξεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Βαλκάνια, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, διεθνής τρομοκρατία, διεθνής οικονομία, εξελίξεις στη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Υπάρχει, επίσης, ένα εκτενές αφιέρωμα στο Κυπριακό πρόβλημα.
Το σχέδιο Άναν, με όλες τις σοβαρές ατέλειές του, μπορεί, έστω και μετά την 16η Απριλίου, να βάλει τα θεμέλια μιας βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Από μόνο του θα ήταν απορριπτέο και από τις δύο κοινότητες, οι οποίες μέχρι προσφάτως υποστήριζαν ότι μια "κακή λύση" θα ήταν χειρότερη από τη "μη λύση". Αλλά ο καινούριος, ίσως καθοριστικός, παράγοντας λέγεται ένταξη της Κύπρου (μακροχρόνια και της Τουρκίας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θερμοκήπιο αυτό των ανεπτυγμένων οικονομιών και εδραιωμένων δημοκρατιών δίνει σίγουρα την ευκαιρία στις δύσκαμπτες διατάξεις του προτεινόμενου συνταγματικού πλαισίου να λειτουργήσουν.
Σε τελευταία ανάλυση, βεβαίως, μια συνετή πολιτική του Ελληνισμού δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε ευσεβείς πόθους και σε αισιόδοξες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον της αχανούς και ακατέργαστης γειτονικής μας χώρας. Γι' αυτό σε κάθε ευκαιρία τονίζουμε ότι το άλφα και το ωμέγα της αποτρεπτικής μας πολιτικής ως προς την Τουρκία πρέπει να στηρίζεται - παρά τις οικονομικές θυσίες - σε μια επαρκή ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Θεόδωρος Κουλουμπής·
Θάνος Ντόκος·
Ανδρέας Κιντής.