Βιβλίο
Το ευρωπαϊκό σύνταγμα
Το σχέδιο της ευρωπαϊκής συνέλευσης

Επιμελητής: Γιώργος Παπαδημητρίου
Υπεύθυνος Σειράς: Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Αθήνα
Σαββάλας
2003
σ. 359
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-423-110-2
Κοινωνικές Επιστήμες=Social Sciences
Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία
Τιμή: 18.70€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 30-04-2013)
Περίληψη:

"Χρώμεθα γαρ πολιτεία... και όνομα μεν δια το μη ες ολίγους
αλλ’ ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται". (Θουκυδίδης Β, 37)
Με αυτά τα λόγια -τον ορισμό της δημοκρατίας κατά τον Θουκυδίδη- ο Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, άρχισε την παρουσίαση του Σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.
Είναι γεγονός ότι «στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον συνειδητοποιούνταν όλο και περισσότερο η σημασία μιας πιο συνεκτικής και αποτελεσματικής δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η προοπτική δηλαδή, ενός «Συντάγματος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τη διακυβερνητική του Laaken έως και τη Θεσσαλονίκη το νέο διευρυμένο σώμα που δημιουργήθηκε, η Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης, εργάστηκε για ενάμιση περίπου χρόνο για να παρουσιάσει ένα θεσμικό κείμενο προς συζήτηση από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες το οποίο θα αποτελέσει το νέο «Σύνταγμα της Ευρώπης». Αν και κατά την αναζήτηση συνθέσεων έγιναν αναπόφευκτα συμβιβασμοί και δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν όλα τα βήματα που θα έδιναν μεγαλύτερη ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος συνιστά μια σημαντική πρόοδο και ένα ποιοτικό άλμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για την πολιτική, αποτελεί ομοίως πρόκληση για την κοινωνία των πολιτών που πρέπει, αρθρώνοντας το λόγο της, να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της προσφέρεται για τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Οι εκδόσεις Σαββάλα αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανες που συμμετέχουν σ’ αυτόν το διάλογο παραδίδοντας το «Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος».
Η έκδοση είναι ιδιαίτερα επιμελημένη, με εισαγωγή και επιμέλεια του συνταγματολόγου καθηγητή Γιώργου Παπαδημητρίου. Περιέχει εκτός από το κείμενο του «Σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος», τον κατάλογο των μελών της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, γλωσσάριο με λέξεις-κλειδιά που βοηθούν τον αναγνώστη στην καλύτερη κατανόηση του κειμένου (π.χ. εξηγούνται όροι όπως Επικουρικότητα και Αναλογικότητα, Κοινοτικό κεκτημένο κ.λπ) καθώς εκτενές ευρετήριο όλων των όρων του Σχεδίου και των παραρτημάτων του.
Ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε κάθε ενεργό πολίτη που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.