Βιβλίο
Ελίζαμπεθ Κοστέλο

Τζ. Μ. Κούτσι
Μετάφραση: Βασίλης Καραγιώργος
Επιμέλεια: Βασίλης Καραγιώργος
Αθήνα
Διήγηση
Αριθμός Έκδοσης: 2
2004
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2003
σ. 279
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7951-29-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Elizabeth Costello
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-01-2011)
Περίληψη:

Η Ελίζαμπεθ Κοστέλο είναι Αυστραλή συγγραφέας με διεθνή προβολή και κύρος. Διαβάστηκε, μελετήθηκε, τιμήθηκε. Η φήμη της οφείλεται σ' ένα παλιό της μυθιστόρημα, το οποίο την καθιέρωσε διεθνώς. Απ' αυτό το μυθιστόρημά της δεν θα καταφέρει ποτέ να ξεφύγει όμως, αφού το υπόλοιπο έργο της, μαζί και η ζωή της εγκλωβίστηκαν μέσα σ' αυτό. Έτσι, σε μια προχωρημένη πλέον ηλικία, η λειτουργία της στο χώρο των γραμμάτων περιορίζεται στην παρουσία της στις εκδηλώσεις που οργανώνονται για τη βράβευσή της.
Η ζωή της λοιπόν καταντά να είναι μια σειρά από συμβατικές υποχρεώσεις σε στείρες αίθουσες διαλέξεων ανά τον κόσμο. Μέσα από αυτές τις διαλέξεις όμως μια εσωτερική συνείδηση την παρωθεί ν' αποκαλύψει τον εαυτό της σ' ένα περίεργο κοινό: Μια προγραμματισμένη διάλεξη σε αμερικανικό κολλέγιο, με αφορμή τη βράβευσή της απ' το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα, μια κρουαζιέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας απευθύνει σε συνεργασία μ' έναν Αφρικανό συνάδελφό της, διαλέξεις σε κλειστό κύκλο επιβατών. Επίσης, μια επίσκεψη στην ιεραπόστολο αδελφή της στην Αφρική, με αφορμή την απονομή ακαδημαϊκής διάκρισης, οπότε και βρίσκει την ευκαιρία να προσεγγίσει την αδελφή της, και μια ανησυχητική εμφάνιση σ' ένα συνέδριο στο Άμστερνταμ, όπου βρίσκει το θέμα της ανακοίνωσής της ανάμεσα στο ακροατήριό της.
Κι ενώ η Ελίζαμπεθ Κοστέλο είχε κάνει έργο ζωής της τη μελέτη των άλλων ανθρώπων, τώρα καθίσταται η ίδια αντικείμενο αναλυτικής διερεύνησης. Η Ελίζαμπεθ Κοστέλο είναι μια βαθιά ανθρώπινη, αλλά και ασυμβίβαστη ύπαρξη.
Πρόκειται για ένα βιβλίο με διεισδυτικό γράψιμο, που η διεθνής κριτική το θεωρεί λογοτεχνικό επίτευγμα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Έφη ΓιαννοπούλουΈνας σύγχρονος κλασικός"Η Εποχή"14/4/2018
Αρχοντούλα Α. ΔιαβάτηΓια την τέχνη του μυθιστορήματοςΠεριοδικό "Ένεκεν"34Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014
Μαρία Λιλιμπάκη - ΣπυροπούλουΧώρος και φύση στο έργο του Τζ. Μ. ΚουτσίΠεριοδικό "Ένεκεν"30Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013
Αμάντα ΜιχαλοπούλουΤο ανθρώπινο στομάχι"Book Press"8Μάιος 2010