Βιβλίο
Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ηπείρου
Από το 1850 έως τα τέλη του 20ού αιώνα

Jean - Michel Gaillard
Antony Rowley
Μετάφραση: Αλίκη Σαλίμπα
Μετάφραση: Παναγιώτα Θ. Σαλίμπα
Αθήνα
Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2003
σ. 703
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-08-0295-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Histoire du continent Européen: De 1850 à la fin du xxe siècle
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 26.09€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-06-2011)
Περίληψη:

Το να γράψεις μια ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου σημαίνει να εξιστορήσεις, ξεκινώντας από το 1850, την περιπετειώδη διαδρομή των τριών σύγχρονων εννοιών-ιδεών των οποίων η Ευρώπη υπήρξε η κοιτίδα: του φιλελευθερισμού, του σοσιαλισμού, του έθνους-κράτους. Οι προσωπικότητες που ενσάρκωσαν και οι λαοί που ασπάστηκαν τις ιδέες αυτές αγωνίστηκαν για την υλοποίηση των οραμάτων τους.
Είναι αλήθεια πως, αυτή η ευρωπαϊκή ήπειρος έζησε και ζει ακόμη στον ακανόνιστο ρυθμό των διχασμένων παρορμήσεων και των φονικών παθών. Η μελέτη αυτή δεν, παραθέτει την ξεχωριστή ιστορία κάθε κράτους. Εξετάζει την ευρωπαϊκή ήπειρο στη σφαιρικότητά της και μεθοδολογικά έχει αποφασίσει να την αντιμετωπίσει ως έναν ιστορικό δρώντα, διάδοχο συνόλων που πάντα απειλούνται από μια κρίση και ονειρεύονται διάφορες ενοποιητικές διαδικασίες.
Για να επιτευχθεί αυτό προτείνεται μια χρονολογική δομή, σε έξι μέρη. Δομή που επιτρέπει να συνδυαστεί το πανόραμα του ατέλειωτου χρόνου με τις θεματικές προσεγγίσεις και τις ιδιαίτερες μελέτες. Τεκμηριωμένο με βάση την ιστορία κάθε ευρωπαϊκού κράτους, αλλά και τα παγκόσμια ιστορικά γεγονότα, το βιβλίο αυτό είναι επίσης ένα δοκίμιο σχετικά με τα ερωτήματα που εξακολουθεί να γεννά το παρελθόν, καθώς και με εκείνα που δημιουργεί το μέλλον.