Βιβλίο
Η πολιτική διαφήμιση
Μια εφαρμογή στις βουλευτικές εκλογές του έτους 2000

Μανώλης Χαιρετάκης
Ευθύνη Σειράς: Γ. Χ. Ζώτος
Θεσσαλονίκη
University Studio Press
Αριθμός Έκδοσης: 1
2003
σ. 84
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-12-1203-6
Θέματα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ 2
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-05-2010)
Περίληψη:

Εκκινώντας από μίαν απόπειρα σκιαγράφησης δύο στιγμιοτύπων εκλογικών αναμετρήσεων, των εκλογών της 31ης Μαρτίου 1946 και -πενήντα τέσσερα έτη μετά- των εκλογών του 2000, εξετάζεται το ευρύτερο πλαίσιο, κατά το οποίο καταγράφεται ένα σχήμα λειτουργίας των πολιτικών συγκρούσεων και εισάγεται η έννοια της "καλλυντικοποίησης" (δηλαδή του μετασχηματισμού της αντίληψης της πραγματικότητας σε μία σειρά ασύνδετων εικόνων).
Μέσω του μετασχηματισμού του προεκλογικού πολιτικού λόγου και των χρήσεων της διαφημιστικής επικοινωνίας, καταγράφεται η συστηματοποίηση της πολιτικής επικοινωνίας κατά τις εκλογές του έτους 2000, μέσω των "αντιπαραθέσεων" (debates), των "exit polls" και της αρνητικής διαφήμισης.
Η πραγματικότητα των προεκλογικών δαπανών προβολής και των σχετικών νόμων και διατάξεων εξετάζεται ως προς τις επιρροές της διαφημιστικής επικοινωνίας, πεδίο στο οποίο κυριαρχεί η τηλεόραση και οι οπτικές των ψηφοφόρων, αλλά και η επιρροή των νέων τεχνολογιών στην διαμόρφωση του προεκλογικού πολιτικού λόγου.
Ο επίλογος ανακεφαλαιώνει τα διάσπαρτα συμπεράσματα, καταγράφοντας μερικές από τις κύριες όψεις των "μαχών" για την κυριαρχία στο πεδίο της πολιτικής εξουσίας.