Βιβλίο
Φιλοσοφικά

Λουί Αλτουσέρ
Μετάφραση: Άγγελος Ελεφάντης
Αθήνα
Ο Πολίτης
1994
σ. 259
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7349-08-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Sur la philosophie
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.60€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-08-2011)
Περίληψη:

Οι "Συζητήσεις του Λουί Αλτουσέρ με την Φερνάντα Ναβάρρο", δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 1988 στο Μεξικό με τον τίτλο "Filosopfia y marxismo", ζώντος ακόμη του Αλτουσέρ.

Για την έκδοση στα ελληνικά στον παρόντα τόμο προτιμήσαμε τον τίτλο "Φιλοσοφικά". Εκτός από τις "Συζητήσεις", που καταχωρίζονται στο πρώτο μέρος της παρούσας έκδοσης με τίτλο "Φιλοσοφία και μαρξισμός, συζητήσεις με τη Φερνάντα Ναβάρρο (1984-1987)" παρατίθενται επίσης αποσπάσματα από ορισμένες επιστολές του Λουί Αλτουσέρ στη Μεξικάνα συγγραφέα που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες πάνω στους δισταγμούς, τα ερωτηματικά και την εξέλιξη των προβληματισμών του φιλοσόφου αυτή την περίοδο. Είναι η περίοδος άλλωστε που συντάσσει την αυτοβιογραφία του, η οποία εν τέλει δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του.

Στις "Συζητήσεις" αυτές, όπως και στην αλληλογραφία με τη Φερνάντα Ναβάρρο, καταγράφεται η εξέλιξη της σκέψης του Αλτουσέρ που, αν και έχει τις ρίζες της στις παλαιότερες, τις προ του 1980, επεξεργασίες του, ωστόσο, κρυσταλλώνεται σε νέες και ανέκδοτες αναπτύξεις φιλοσοφικών θεμάτων, ιδιαίτερα για τον "υλισμό του αστάθμητου" ή "υλισμό της συνάντησης". Παράλληλα, συγκεκριμενοποιεί τις απόψεις του για τη σχέση μαρξισμού και φιλοσοφίας, για το παράδοξο της "μαρξιστικής φιλοσοφίας", την απόρριψη του "διαλεκτικού υλισμού", για τη σχέση φιλοσοφίας-ιδεολογίας-πολιτικής. [...]

(από τα προλεγόμενα του Άγγελου Ελεφάντη)