Βιβλίο
Λογοτεχνία και επανάσταση

Λέον Τρότσκι
Μετάφραση: Λ. Μιχαήλ
Επιμέλεια: Λ. Μιχαήλ
Αθήνα
Παρασκήνιο
2003
σ. 269
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8342-15-6 μετάφραση από γαλλικά
Σημειώσεις: Επανέκδοση: Εκδόσεις Προμηθέας, 1966. Απόδοση στίχων: Κώστας Δελάρος. Πρόλογος: Μανόλης Λαμπρίδης.
Εξαντλημένο
Τιμή: 11.23€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-12-2017)
Περίληψη:

Μιλώντας κάποτε ο Τρότσκι για τον Ζυλ Ρομαίν, και χαρακτηρίζοντάς τον ως θεατή απ' έξω, θεατή από απόσταση, έκαμε τη βαρυσήμαντη παρατήρηση ότι η απόσταση δεν έχει μόνον οπτική σημασία, μα και ηθική, και ότι μόνον εκείνος που μετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι μπορεί να είναι αληθινά θεατής, δηλαδή να βλέπει σωστά και βαθιά.
Ο Τρότσκι, ένας από τους "μετέχοντες", ένας από τους μεταλύτερους άντρες της επαναστατικής Πράξης, και μαζί βαθύς θεωρητικός και μεγάλος τεχνίτης του λόγου, αποτελεί την πιο ζωντανή ενσάρκωση της παραπάνω αλήθειας.
Με το βιβλίο του "Λογοτεχνία και επανάσταση", που δεν είναι ακαδημαϊκό πάρεργο, αλλά μορφές αγώνα για ζητήματα ζωτικά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, δίνει μοναδικά υποδείγματα εφαρμογής της μαρξιστικής μεθόδου, πάνω σ' ένα τόσο περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα, με το οποίο ο διαλεκτικός υλισμός πολύ λίγο μπόρεσε να καταπιαστεί. Η σκέψη του, αγγίζοντας το άμεσο - ακόμη και το καθημερινό - φέρνει στο φως το κύριο και το ουσιαστικό, χωρίς να χάνει τη μεγάλη ανθρώπινη ιστορική προοπτική. [...]
(από τον πρόλογο του Μανόλη Λαμπρίδη)