Βιβλίο
Περί της πολιτικής
Επίλεκτα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας

Φορέας: Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Προαγωγής της Ανθρωπιστικής Παιδείας
Συλλογικό έργο
Πλάτωνος
Αριστοτέλους
Αισχύλου
Σοφοκλέους
Ευριπίδου
Θουκυδίδου
Ισοκράτους
Δημοσθένους
Ανθολόγος: Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος
Αθήνα
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
2004
σ. 315
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-250-277-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Σημειώσεις: Σχόλια: Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος. Περιέχονται τα πρωτότυπα κείμενα και η μετάφρασή τους στα νέα ελληνικά. Υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προαγωγής της Ανθρωπιστικής Παιδείας.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.28€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-02-2011)
Περίληψη:

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται, μετά επιλογή αυστηρή, αποσπάσματα έργων του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους, του Αισχύλου και του Σοφοκλέους, του Ευριπίδου και του Θουκυδίδου, του Ισοκράτους και του Δημοσθένους, όπου οι κλασικοί αυτοί συγγραφείς εκφράζουν καίριες γνώμες για την ουσία της πολιτικής, της κρίσιμης αυτής για τους ανθρώπους ρυθμιστικής λειτουργίας της κοινωνίας, ή για σπουδαία ζητήματα πολιτικής. Το κάθε κεφάλαιο αποτελείται από ειδικά για ορισμένο θέμα κείμενα στο πρωτότυπο, μετάφρασή τους και σχόλιά τους. Η επιλογή προς συγκρότηση του βιβλίου υπήρξε όχι εξαντλητική των σχετικών με το γενικό θέμα του κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αλλά συστηματικά επιλεκτική.
Η επιλογή του κάθε αποσπάσματος έγινε με κριτήριο την αξία του ως εκφραστικού νοημάτων ή αιτημάτων πολιτικής με κύρος υπερκαιρικό, ή και ως εμπνευστικού στους έπειτα αιώνες διάσημων πολιτειολόγων και πολιτικών οραματιστών. Οι μεταφράσεις επιτελέσθηκαν με σύντονη επιδίωξη ακρίβειας και σαφήνειας, ή και γλαφυρότητας, αλλά και όσο δυνατόν πιστότητας προς το ύφος του πρωτοτύπου. Τα σχόλια ορισμένων χωρίων έχουν σκοπό να συμβάλουν στην υπέρβαση δυσχερειών για την κατανόηση της αρχικής σημασίας τους, και ιδιαίτερα στην προβολή της σημερινής προσφοράς τους, δηλαδή προς ορθή σύλληψη και αντιμετώπιση κρίσιμων για τη ζωή της ανθρωπότητας πολιτικών προβλημάτων. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γεώργιος Δ. ΚοντογιώργηςΗ ουσία της πολιτικής"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"4862418/1/2008