Βιβλίο
Η παρτίδα
Ένα παιχνίδι λογοτεχνίας και ιστορίας

Κώστας Βούλγαρης
Αθήνα
Βιβλιόραμα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 156
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8087-37-8
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-06-2008)
Περίληψη:

Η παρτίδα την οποία θα παρακολουθήσετε εδώ, σε κάθε της λεπτομέρεια, αφορά την ανάγνωση ενός βιβλίου. Το βιβλίο αυτό είναι η "Ορθοκωστά" και το έχει γράψει ο Θανάσης Βαλτινός.
Η τσόχα έχει στρωθεί, τασάκια και τσιγάρα υπάρχουν αρκετά. Ο καφές βράζει. Τα κινητά κλειστά, οι παίκτες έχουν λάβει θέσεις. Αποσφραγίζεται η τράπουλα, ενώπιον όλων. Ο ένας ανακατεύει, ο δεύτερος κόβει. Είναι η σειρά μου. Ανοίγω την παρτίδα τραβώντας ένα χαρτί, δηλαδή τη σελίδα 321: "Έπαιξα μια πρέφα κύριε στρατοδίκη..."
Κώστας Βούλγαρης

"...παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι η "Ορθοκωστά" αποτελεί απαύγασμα μαστοριάς: ένα εξαιρετικά πλούσιο και γόνιμο πεδίο για να δοκιμάσει και εν δυνάμει να βελτιώσει τα εργαλεία της η κριτική, ιδιαίτερα δε η πανεπιστημιακή διδασκαλία. Τέλος, η "Ορθοκωστά" αποτελεί ένα μέτρο για να αντιληφθούν, οι περισσότεροι από τους λογοτέχνες μας, την απόσταση που τους χωρίζει από τη σύγχρονη γλώσσα της τέχνης τους, σύγχρονη εν τόπω και χρόνω. Εν ολίγοις, για να επανέλθω στην ανάγνωση της "Ορθοκωστάς" που θα επιχειρήσω στη συνέχεια, πιστεύω πως το βιβλίο σε υποχρεώνει να χρησιμοποιήσεις καινούργια εργαλεία, αν θελήσεις να το προσπελάσεις. [...]"
(απόσπασμα από τα διαδοχικά κείμενα του βιβλίου)