Βιβλίο
Πάσχον σώμα
The suffering body

Μαρία Μαραγκού
Σταύρος Τσιγκόγλου
Επιμελητής: Μαρία Μαραγκού
Μεταφραστής: Tony Moser
Επιμελητής: Βαγγέλης Παπιομύτογλου
Ρέθυμνο
Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης - Δημοτική Πινακοθήκη Ρεθύμνης "Λ. Κανακάκις"
σ. 87
Σχήμα: 29χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8074-22-4
Σημειώσεις: Κατάλογος της έκθεσης "Πάσχον σώμα" που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.28€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 19-10-2004)
Περίληψη:

"Η ιδέα της έκθεσης με τίτλο το "Πάσχον σώμα" με απασχόλησε τα τελευταία δύο χρόνια. Αφορμή υπήρξε η δημοσίευση κειμένων μου στο περιοδικό "Σύγχρονη Ιατρική Ενημέρωση", όπως "Ο καρκίνος του μαστού στη σύγχρονη τέχνη", "Τέχνη και Aids" και "Τέχνη και ανατομία του σώματος". Η πραγματοποίηση της έκθεσης οφείλεται στην πρωτοβουλία της διευθύντριας του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, Μαρίας Μαραγκού που μου έδωσε την ευκαιρία να συστεγάσω δύο μου ιδιότητες, του χειρούργου και του τεχνικριτικού.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα τέχνης με θέμα πράγματι το σώμα που πάσχει. Υπάρχουν έργα που οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν "το πάσχον σώμα" ως μεταφορά των ιδεών και των συναισθημάτων τους. Τα παθήματα του σώματος παρουσιάζονται έμμεσα ή άμεσα και οφείλονται σε ασθένειες, σε τράυματα, σε κακωσικές ενέργειες, σε βασανιστήρια ή σε αυτοβασανισμό. Όπως, υπάρχουν έργα όπου οι καλλιτέχνες σαρκάζουν το χώρο της ιατρικής και "της τέχνης για το σώμα"[...]
(Στάυρος Τσίγκογλου)