Βιβλίο
Συνοπτικές θέσεις για την πολιτική οικονομία

Παντελής Πουλιόπουλος
Επιμέλεια: Δημήτρης Α. Κατσορίδας
Ευθύνη Σειράς: Θεόδωρος Μπενάκης
Αθήνα
Κούριερ Εκδοτική
2004
σ. 78
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7851-34-5
Βιβλιοθήκη Ελλήνων Ριζοσπαστών και Σοσιαλιστών
Σημειώσεις: Περιέχεται επίσης και ο πρόλογος του Παντελή Πουλιόπουλου στο βιβλίο του Ν. Μπουχάριν "Θεωρία του ιστορικού υλισμού".
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 7.41€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-09-2004)
Περίληψη:

Το άγνωστο και αδημοσίευτο χειρόγραφο του Παντελή Πουλιόπουλου με τίτλο "Συνοπτικές θέσεις για την πολιτική οικονομία", που παρουσιάζουμε πρώτο από τα δύο κείμενά του σ' αυτό το φυλλάδιο και που πιθανολογούμε ότι γράφτηκε κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Ακροναυπλία, βρέθηκε στο Αρχείο του Χρήστου Αναστασιάδη στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.).
Ίσως ο Π. Πουλιόπουλος να ήθελε με αυτό το κείμενο να παρουσιάσει σύντομα και απλά τις βασικές θέσεις του "Κεφαλαίου" του Κ. Μαρξ, ούτως ώστε να μπορούν να τις διαβάσουν και όσοι δεν έχουν γνώση του αντικειμένου.
Όσον αφορά το δεύτερο κείμενο του Πουλιόπουλου αποτελεί τον Πρόλογό του στο δίτομο έργο του Μπουχάριν με τίτλο "Θεωρία του ιστορικού υλισμού", το οποίο μετέφρασε το 1926 με το ψευδώνυμο Φίλιππος Ορφανός και κυκλοφόρησε το 1927.
Το κείμενο αυτό είναι σχετικά άγνωστο για το αναγνωστικό κοινό. Το ενδιαφέρον του έγκειται ότι σ' αυτό τον Πρόλογο ο Πουλιόπουλος δίνει με πολύ συνοπτικό αλλά ουσιαστικό τρόπο το φιλοσοφικό του στίγμα.