Βιβλίο
Ωδές και ποιήματα. Ποιήματα

Fernando Pessoa
Alvaro de Campos
Ricardo Reis
Carlos Drummond de Andrade
Μετάφραση: Αντρέας Παγουλάτος
Επιμέλεια: Αντρέας Παγουλάτος
Ανθολόγος: Αντρέας Παγουλάτος
Αθήνα
Άγκυρα
2004
σ. 94
Σχήμα: 17χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: πορτογαλικά
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Αντρέας Παγουλάτος. Σχέδιο εξωφύλλου: Γιώργος Λαζόγκας. Έκδοση εκτός εμπορίου: διανέμεται δωρεάν μαζί με το περιοδικό "Νέα Συντέλεια", τευχ. 1-2 (2004).
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Το ερώτημα "ποιος είμαι;" διατυπωμένο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, η ευρύτερη προβληματική για μια εσωτερική ταυτότητα, με τις διάφορες παραλλαγές της, μια αβεβαιότητα ή μια ανασφάλεια μπροστά στο πεπρωμένο, έρχονται και ξανάρχονται, κάθε τόσο, στο έργο του Fernando Pessoa, τόσο στα ποιήματα και κείμενα του ορθωνύμου, όσο και σ' εκείνα των ετερωνύμων:
"Τι ξέρω για το τι θα είμαι, εγώ που δεν ξέρω ποιος είμαι;
Να είμαι ό, τι σκέφτομαι;..."
Alvaro de Campos, "Καπνοπωλείο"

(από την εισαγωγή του Αντρέα Παγουλάτου: "Fernardo Pessoa: Η ετερωνυμία και η δημιουργία προσώπου")

Ο Carlos Drummond de Andrade, που θεωρείται ο μεγαλύτερος Βραζιλιάνος ποιητής του εικοστού αιώνα, κατάφερε να ολοκληρώσει στην πολύχρονη ζωή του, ένα πολύ πλούσιο, σύνθετο και πολυεπίπεδο έργο, που αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό συλλογών ποίησης, διηγημάτων, χρονικών και άρθρων. Γεννήθηκε το 1902, στη μικρή πόλη Ιταμπίρα των Μίνας Ζεράις, όπου άρχισε τις σπουδές του, που συνέχισε κι ολοκλήρωσε στο Μπέλο Οριζόντε, αρχικά, και ύστερα στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Εκεί εγκαταστάθηκε το 1934 και συνέχισε να εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος, ενώ παράλληλα είχε ήδη αρχίσει να δημοσιεύει άρθρα και χρονικά σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, δραστηριότητα που δεν εγκατέλειψε μέχρι σχεδόν το τέλος της ζωής του.

(από την εισαγωγή του Αντρέα Παγουλάτου: "Carlos Drummond de Andrade (1902-1987): Ένας μεγάλος Βραζιλιάνος ποιητής")