Βιβλίο
Επανεξετάζοντας την ανισότητα

Αμάρτυα Σεν
Μετάφραση: Κατερίνας Γεωργοπούλου
Ευθύνη Σειράς: Νίκος Κοτζιάς
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 291
Σχήμα: 24χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-3759-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Inequality Reexamined
Αναστοχασμός
Σημειώσεις: Πρόλογος: Νίκος Κοτζιάς.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-10-2008)
Περίληψη:

Τα αιτήματα ισότητας στις κοινωνικές διευθετήσεις συγκροτούν το περιεχόμενο αυτής της πρωτότυπης και οξυδερκούς μονογραφίας, η οπ��ία ασχολείται τόσο με μεθοδολογικά όσο και με ουσιώδη οικονομικο-κοινωνικά ζητήματα. Ο Αμάρτυα Σεν αρχικά εντοπίζει ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες ηθικές προσεγγίσεις των κοινωνικών διευθετήσεων, οι οποίες (ακόμα και θεωρούμενες "αντιισονομιστικές") απαιτούν ισότητα κάποιου πράγματος που θεωρείται κομβικό κατά τη συγκεκριμένη θεωρία.
Ο συγγραφέας διερευνά διεξοδικά ένα συγκεκριμένο τρόπο απάντησης στο ερώτημα "ισότητα τίνος πράγματος;" και προτείνει να συνδυάσουμε σε μια ανάλυση για την ισότητα την "ελευθερία επίτευξης" στόχων με τα "πραγματικά επιτεύγματα", καθώς και τις "δυνατότητες εκπλήρωσης λειτουργικών στόχων" με τους πραγματικούς λειτουργικούς σκοπούς. Επίσης εξετάζει τα αιτήματα των κινήτρων και της αποδοτικότητας στο πλαίσιο της αποτίμησης της ανισότητας.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε οικονομολόγους και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και σε όσους ασχολούνται με την πολιτική θεωρία, την ηθική φιλοσοφία και τη φιλοσοφία του δικαίου.