Βιβλίο
Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης
Οι ελληνικοί θησαυροί
The Hermitage Museum of St Petersburg: The Greek Treasures

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Nikos Komn. Hatzigeorgiou
Μεταφραστής: Olga Patrunova
Μεταφραστής: Tania Kantziou
Μεταφραστής: Judy Giannakopoulou
Φωτογράφος: Leonard Heyfets
Φωτογράφος: Yuri Molodkovets
Φωτογράφος: Vladimir Terebenin
Αθήνα
Έφεσος
2004
σ. 335
Σχήμα: 31χ26
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8326-10-1
Σημειώσεις: Πρόλογος: Δρ. Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, καθηγητής, διευθυντής του Κρατικού Ερμιτάζ.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 100.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-03-2011)
Περίληψη:

[...] Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη ως ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο και συνεχώς διευρυμένο μουσείο. Συμπληρωνόταν συνέχεια χάρη στην αγορά των καινούργιων συλλογών. Μεγάλωναν και οι συλλογές της αρχαιοελληνικής τέχνης. Όχι μόνο η αρχαιολογία, αλλά και οι αγορές πλούτισαν το μουσείο μας με υπέροχα αγγεία και περίφημα είδη κοσμηματοποιΐας και κομψά είδη καθημερινής χρήσης. Η αισθητική των Ρώσων ζωγράφων και φιλότεχνων καλλιεργείτο με βάση τα υπέροχα δείγματα τέχνης της κλασικής Ελλάδας και τα μνημεία, που φιλοτεχνήθηκαν υπό την επίδραση εκείνων των δειγμάτων.

Η Ελλάδα ήταν έμμεσα παρούσα στο Ερμιτάζ και στα ρωμαϊκά αντίγραφα των ελληνικών γλυπτών, και στην ευρωπαϊκή τέχνη διαφόρων εποχών, η οποία μεταμόρφωνε τα ελληνικά μοτίβα. Τελικά, η ελληνική ιστορία μπήκε στη ζωή της Ρωσίας χάρη στους πολυάριθμους ευρωπαϊκούς και ρωσικούς πίνακες ζωγραφικής, που βασίζονται σε θεματολογία από την αρχαία Ελλάδα.

[...] Το Ερμιτάζ όχι απλώς φυλάσσει τα υπέροχα δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Διαφυλάσσει και διατηρεί εκείνη την πολιτιστική εγγύτητα, που ενώνει τις χώρες και τους λαούς μας από τα πανάρχαια χρόνια. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ακόμη ένα γεγονός της κοινής μας ζωής.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)