Βιβλίο
Ο άγνωστος Φιντέλ Κάστρο

Serge Raffy
Μετάφραση: Ελένη Τσερεζόλε
Αθήνα
Κριτική
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 524
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-218-376-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Castro, l' infidèle
Cosmos 5
Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία
Τιμή: 24.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-02-2011)
Περίληψη:

Διαβάζεται σαν συναρπαστικό μυθιστόρημα, που κινείται ανάμεσα στο πολιτικό θρίλερ, στο έπος και στο μαγικό ρεαλισμό του Γκαρσία Μάρκες. Είναι μια αποκαλυπτική βιογραφία του Φιντέλ Κάστρο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, εκατοντάδων συνεντεύξεων και αποκλειστικών μαρτυριών σχετικά με την πολυσχιδή προσωπικότητα ενός τύραννου, ιεραπόστολου, μαρξιστή και ιησουίτη. Ο συγγραφέας της αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία για τους θυελλώδεις, επίσημους και μη, έρωτες του Κάστρο, για τα νόθα παιδιά του, το βαθύ μίσος του προς την οικογένεια και τους ομοφυλόφιλους.
Φέρνει στο φως τις ιδιαίτερες σχέσεις του Κάστρο με τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, το σύστημα καταστολής που επέβαλε, τα παρασκήνια της "κρίσης των πυραύλων", τα παρασκήνια της δολοφονίας του προέδρου Κένεντυ, τις συνθήκες θανάτου του Τσε, που επιτέλους διαλευκαίνεται, το ρόλο της Κούβας στο ζήτημα της Χιλής που κατέληξε στην πτώση και το θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε, την υπόθεση Οτσόα, τους φόβους του Γκορμπατσόφ ότι θα δολοφονηθεί στην Κούβα, το παιχνίδι των ΗΠΑ που, μετά τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Κάστρο στη δεκαετία του '60, έφτασαν στο σημείο να τον ανέχονται για να έχουν στα σύνορά τους ένα "δείγμα ακίνδυνου κομμουνισμού".
Για πρώτη φορά, ένα βιβλίο ερευνά τον πυρήνα του μύθου του Κομαντάντε, του πολυμήχανου, του σταλινικού της Καραϊβικής, του ιδιοφυούς ή, κατ' άλλους, ψυχοπαθούς, που ταυτίστηκε με τα ιδανικά της επανάστασης, κι έβαλε τη σφραγίδα του στα πολιτικά πράγματα του 20ού αιώνα.