Βιβλίο
Η Ελλάδα και ο κόσμος 2003-2004
Ανασκόπηση 2003-2004 αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής

Φορέας: Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π.)
Επιμέλεια: Θεόδωρος Κουλουμπής
Επιμέλεια: Θάνος Ντόκος
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
2004
σ. 204
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-1794-0
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.78€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Η κεντρική εξέλιξη το 2003, με πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες συνέπειες ήταν, βεβαίως, η αμερικανο-βρετανική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Αλλά δεν έλειψαν και άλλα σημαντικά γεγονότα και διεργασίες, που αναλύονται στον παρόντα τόμο, όπως τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (η πέμπτη διεύρυνση, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας), η κρίση στις Διατλαντικές Σχέσεις και οι αντιλήψεις για ένα νέο "Ατλαντισμό", οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις, οι ενεργειακές εξελίξεις και η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.
Αλλά και ζητήματα περιφερειακού χαρακτήρα, άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα: οι εξελίξεις στην Τουρκία και στο Κυπριακό, αλλά παράλληλα και οι τουρκικοί εξοπλισμοί μετά το Ελσίνκι και η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, οι εξελίξεις και προοπτικές στην περιοχή των Βαλκανίων, οι μεταπολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι συνακόλουθες στρατηγικές προκλήσεις και εκτιμήσεις και ο περιφερειακός και ευρύτερος ρόλος της Ρωσίας.
Ο τόμος συμπληρώνεται από ένα χρονολόγιο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2003.