Βιβλίο
Ο ναυτικός
Στατικό δράμα σε μια εικόνα

Φερνάντο Πεσσόα
Μετάφραση: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Μετάφραση: Άντζη Σιγούρου
Επιμέλεια: Μαρία Κυρτζάκη
Ανθολόγος: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Αθήνα
Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη"
1998
σ. 172
Σχήμα: 15χ10
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: πορτογαλικά
Σημειώσεις: Kείμενο-πρόγραμμα της παράστασης, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, από την Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη", στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Πρώτη παράσταση: 25 Σεπτεμβρίου 1998. Εκτός από το πλήρες κείμενο του έργου, περιέχονται ημερολογιακά κείμενα και δοκίμια των Fernando Pessoa, Antonio Tabucchi, Jose Augusto Seabra και Teresa Rita Lopes.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

"Αισθάνομαι ίσον σκέφτομαι χωρίς ιδέες και επομένως αισθάνομαι ίσον καταλαβαίνω, εφόσον το σύμπαν δεν έχει ιδέες.
-Αλλά τι σημαίνει αισθάνομαι;
Έχω απόψεις δεν σημαίνει αισθάνομαι. Οι απόψεις μας είναι άλλων ανθρώπων. Σκέφτομαι σημαίνει θέλω να μεταδώσω στους άλλους αυτό που νομίζω ότι αισθάνομαι.
Μπορεί κανείς να μεταδώσει στους άλλους μόνο εκείνο που σκέφτεται.
Αυτό που αισθάνεται κανείς δεν μπορεί να το μεταδώσει. Μπορεί μόνο να μεταδώσει τη σημασία αυτού που αισθάνεται. Μπορεί κανείς να μεταδώσει μόνο την εμπειρία αυτού που αισθάνεται. Δεν είναι ότι ο αναγνώστης μπορεί να νιώσει από κοινού τα βάσανα. Αρκεί που αισθάνεται το ίδιο.
Το αίσθημα ανοίγει τις πόρτες της φυλακής στην οποία η σκέψη κλειδώνει την ψυχή.
Η οξυδέρκεια θα έπρεπε να φτάνει μόνο ως το κατώφλι της ψυχής. Στους προθάλαμους του αισθήματος η σαφήνεια απαγορεύεται.
Αισθάνομαι σημαίνει καταλαβαίνω. Σκέφτομαι σημαίνει κάνω λάθος.
Καταλαβαίνω τι σκέφτεται κάποιος άλλος σημαίνει διαφωνώ μ' αυτό το άτομο.
Καταλαβαίνω τι αισθάνεται κάποιος άλλος σημαίνει είμαι αυτό το άτομο. Το να είσαι κάποιος άλλος είναι εξαιρετικά χρήσιμο, με μιά μεταφυσική έννοια. Ο Θεός είναι ο καθένας.
Να βλέπεις, να ακούς, να μυρίζεις, να γεύεσαι, να αγγίζεις, είναι οι μόνες εντολές του νόμου του Θεού. Οι αισθήσεις είναι θεϊκές γιατί αντιπροσωπεύουν τον συνδετικό κρίκο μας με το Σύμπαν, και τον συνδετικό κρίκο με το Σύμπαν-Θεό."