Βιβλίο
Η ανυπαρξία που σου αξίζει

Νίκος Βλαντής
Αθήνα
Οξύ - Brainfood
2004
σ. 238
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8255-66-1
Ασύρματος
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.25€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-07-2011)
Περίληψη:

Το ιστιοφόρο ενός επιχειρηματία καταφτάνει στη Σαμοθράκη και αλλάζει τη ζωή των κατοίκων του. Κυρίως του μικρού Μιχάλη, που θα δει τον πατέρα του να πνίγεται στην προσπάθειά του να σώσει το χαϊδεμένο παιδί του επιχειρηματία.
Μερικά χρόνια αργότερα, ο Μιχάλης θα φύγει μια για πάντα απ' το νησί, για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη. Όμως, θα αισθανθεί και πάλι παγιδευμένος απ’ τη μοίρα και θα πιστέψει πως έχει χάσει κάθε ευκαιρία για να βρει την ευτυχία. Κυριευμένος από τον πεσιμισμό της νιότης, θα επιλέξει τα ναρκωτικά και το μηδενισμό. Θα αποπειραθεί να πολεμήσει την πραγματικότητα με τη δύναμη της φαντασίας. Μόνο που θα εισέλθει σ’ ένα τρομακτικό εφιάλτη και θα βρεθεί πρωταγωνιστής σ’ ένα ύπουλο παιχνίδι όπου η πραγματικότητα περιπλέκεται με τη μυθοπλασία.
Γνήσιος αφηγητής της ζωής και του θανάτου του, ο Μιχάλης ξετυλίγει το παρελθόν του σαν κινηματογραφική περιήγηση σ’ ένα ονειρικό τοπίο. Η πυρετώδης και καταιγιστική του εξιστόρηση εξερευνά με αθωότητα μια αρχέγονη μεταφυσική και, καθώς αναζητεί με τρόπο αγωνιώδη την εξιλέωση, φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της ελεύθερης βούλησης:
Ίσως η νίκη απέναντι στο πεπρωμένο να μην είναι στην πραγματικότητα παρά μια σιωπηλή ήττα, μια ακούσια υποταγή σε επιταγές που δεν έχεις ακόμα την ωριμότητα να συνειδητοποιήσεις.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημήτρης ΑργασταράςΗ ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού της τελευταίας δεκαετίαςΠεριοδικό "Litteraterra"2Απρίλιος 2010