Βιβλίο
Συνταγές με κολοκυθάκια

Δέσποινα Γερουλάνου
Εικονογράφος: Στέργιος Δελιαλής
Αθήνα
Gema
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 100
Σχήμα: 23χ22
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-86910-4-9
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.24€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 05-03-2007)
Περίληψη:

Η Δέσποινα Γερουλάνου Στρέιτ (γεννήθηκε στην Κηφισιά το 1903) ήταν εγγονή του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και υπουργού των Οικονομικών Στέφανου Στρέιτ (στενού φίλου και συνεργάτη του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄) και κόρη του Γεωργίου Στρέιτ, καθηγητή του δικαίου και υπουργού των εξωτερικών. Το 1929 παντρεύεται τον γεωπόνο και ερασιτέχνη αρχαιολόγο Ιωάννη Γερουλάνο και εγκαθίσταται στο οικογενειακό κτήμα των Τραχώνων στους πρόποδες του Υμηττού (Αργυρούπολη). Τη φροντίδα και τη διοίκηση του κτήματος που είναι πολύ μεγάλο αναλαμβάνει η ίδια. Μια ολόκληρη κοινότητα από τσοπάνηδες, κηπουρούς, σιδεράδες, λογιστές, πλύστρες και γελαδάρηδες ζει και εργάζεται εκεί. Εκτρέφονται βοοειδή, κατσίκες και πουλερικά και παράγονται τρεις τόνοι μέλι, κρασί και μεγάλες ποσότητες από πατάτες, σιτάρι, αγκινάρες, μπιζέλια, φρούτα και βέβαια κολοκύθια.
Πολλά κολοκύθια για πολλoί μήνες (μέχρι το Δεκέμβριο!) που η συγγραφέας βρίσκει τρόπους να τα αξιοποιήσει. Κι έτσι επιστρατεύει το ταλέντο, τη φαντασία και την παιδεία της και επινοεί εξήντα πέντε περίπου τρόπους μαγειρέματος κολοκυθιών: τηγανητά, γιαχνί, με κρέμα, με τυρί, με πατάτες στο φούρνο, με μακαρόνια, γεμιστά, με κρέας, σουφλέ, με ρύζι, με καλαμπόκι, τουρλού, κολοκυθόπιτα, κολοκυθόσουπα, κολοκυθοκεφτέδες.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ημερολόγιό της καταφέρνει να ανασυνθέσει με γλαφυρό τρόπο μια ολόκληρη εποχή.


[...] Ο σαρκοβόρος εικοστός αιώνας οδήγησε, χωρίς αμφιβολία, την ανθρωπότητα σε διατροφικό αδιέξοδο. Ελπίζουμε πως ο εικοστός πρώτος θα αποκαταστήσει τη διαταραχθείσα ισορροπία επανεισάγοντας, μεταξύ άλλων και το υγιεινότατο κολοκυθάκι. Μαχητής πρώτης γραμμής σ' αυτήν την προσππάθεια θα είναι το προκείμενο βιβλιαράκι που με τόσο μητρική στοργή και καλοκαγαθία συνέθεσε η αείμνηστος Θεία Δέσποινα.

(από το σημείωμα της επιμελήτριας)

Κριτικές - Παρουσιάσεις: