Βιβλίο
Το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας

Kurt Sontheimer
Wilhelm Bleek
Μεταφραστής: Παναγιώτα Παπαευαγγέλου
Επιμελητής: Πάρις Βαρβαρούσης
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 678
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-1814-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Grundüge des politischen Systems Deutschlands
Εργαστήριο Μελέτης Ελληνογερμανικών Σχέσεων
Σημειώσεις: Συνεργασία: Wolfgang Buschfort. Η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική ενίσχυση του Goethe Institut
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 38.34€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Κεντρικό σημείο της επανέκδοσης αυτού του αναγνωρισμένου, θεμελιώδους έργου, το οποίο ανανεώθηκε μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2002, αποτελεί το ερώτημα σχετικά με τη συνέχεια και το μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας. Αναλύεται από ιστορικής πλευράς, πώς για τέσσερις συνεχείς δεκαετίες διατηρήθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί της παλαιάς Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και πώς αυτοί μεταβιβάστηκαν στα νέα Ομόσπονδα Κράτη το 1990 κατά τη διαδικασία της γερμανικής ενοποίησης.
Παράλληλα, εξετάζοντας το θέμα από τη σημερινή σκοπιά, γίνεται σαφές ότι το κράτος μας, λόγω της ενοποίησης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, λόγω των αλλαγών στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και της κρίσης των οικονομικών δομών, βρίσκεται αντιμέτωπο με νέα προβλήματα. O Wilhelm Bleek, ο οποίος συνεχίζει το θεμελιώδες σύγγραμμα του Kurt Sontheimer, θεωρεί ότι η απάντηση σ' αυτές τις πολυδιάστατες προκλήσεις βρίσκεται στη διατήρηση της συνέχειας των πολιτικών δομών στα πλαίσια των δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών.