Βιβλίο
Ιούνης '36 Γαλλία
Οι καταλήψεις των εργοστασίων

Τόνι Κλιφ
Επιμελητής: Κώστας Πίττας
Μεταφραστής: Αποστόλης Λυκούργος
Αθήνα
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
1996
σ. 47
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Αυτό το βιβλίο στηρίχθηκε στο κεφάλαιο για τον γαλλικό Ιούνη, που βρίσκεται στον τέταρτο τόμο της βιογραφίας του Τρότσκι από τον Τόνι Κλίφ.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.61€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 14-12-2004)
Περίληψη:

Η νίκη του Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές του 1936, στα μέσα μιας δεκαετίας που σημαδεύτηκε από την άνοδο του φασισμού, ήταν το σύνθημα για μια φανταστική εργατική έκρηξη. Τον Ιούνη του '36, εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες απεργούσαν και έκαναν καταλήψεις στα εργοστάσια, τα ορυχεία, τα γραφεία, τα μαγαζιά. Η Γαλλία φλεγόταν κι ο Τρότσκι έγραφε: "Η γαλλική επανάσταση έχει αρχίσει"! Όμως, το κίνημα των καταλήψεων δεν έφτασε στην τελική νίκη. Η ίδια η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου και οι ηγεσίες του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος έβαλαν φρένο στην πορεία της επανάστασης.
Αυτό το βιβλίο επιχειρεί, όχι μόνο να περιγράψει μια από τις πιο ηρωϊκές σελίδες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, αλλά και να βγάλει τα συμπεράσματα που είναι σήμερα -σε μια εποχή που μοιάζει πολύ με τη δεκαετία του '30- περισσότερο χρήσιμα παρά ποτέ.