Βιβλίο
Κόκκινη κλωστή κλωσμένη
Λαϊκά παραμύθια και αφηγήσεις του Αιγαίου

Μαριάνθη Καπλάνογλου
Φωτογράφος: Νίκος Οικονομόπουλος
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 314
Σχήμα: 31χ31
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-1325-3
Λευκώματα
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία
Τιμή: 45.05€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-10-2009)
Περίληψη:

Κόκκινη κλωστή κλωσμένη.../
Κόκκινη κλωστή δεμένη.../
Άστριφτη κλωστή στριμμένη...
Έτσι συνήθως αρχίζουν την αφήγησή τους οι λαϊκοί παραμυθάδες του Αιγαίου. Πώς ξετυλίγεται όμως το νήμα της αφήγησης; Πώς υφαίνεται κάθε φορά το παραμύθι;
Τα παραμύθια προσφέρουν ένα προνομιακό πεδίο ανάπτυξης της ατομικής και συλλογικής φαντασίας, που τροφοδοτούνται από την παράδοση αλλά και, αντιστρόφως, τη μετασχηματίζουν. Ως προϊόντα της προφορικής λογοτεχνίας, γεννιούνται κάθε φορά που ένας αφηγητής παίρνει το λόγο μπροστά στην ομάδα των ακροατών του. Επομένως δεν αποτελούν μόνο κείμενα που βρίσκουμε σε ένα βιβλίο, υπάρχουν μαζί με τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Από αυτή την άποψη, δεν "ακινητοποιούνται" μέσα στο χρόνο, αλλάζουν προσλαμβάνοντας τις ιστορικά αναγκαίες νέες μορφές.
Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει 54 λαϊκά παραμύθια όπως τα αφηγήθηκαν ισάριθμοι λαϊκοί παραμυθάδες από νησιώτικες κοινότητες του Αιγαίου, όπου η τέχνη της αφήγησης παραμυθιών είναι μια ζωντανή παράδοση.
Οι διηγήσεις συνοδεύονται από φωτογραφικά πορτρέτα των αφηγητών στις καθημερινές τους ασχολίες, που έκανε ο Νίκος Οικονομόπουλος.
Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται επίσης μια εισαγωγή για την τέχνη της παραδοσιακής αφήγησης παραμυθιών στο Αιγαίο και κατατοπιστικό σημείωμα για το καθένα από τα παραμύθια με την υπαγωγή του στο διεθνές τυπολογικό σύστημα των Aarne-Thompson.