Βιβλίο
Ηγεμονία ή επιβίωση
Η εκστρατεία της Αμερικής για παγκόσμια κυριαρχία

Νόαμ Τσόμσκυ
Μεταφραστής: Γιώργος Καλαμαντής
Υπεύθυνος Υποσειράς: Σώτη Τριανταφύλλου
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 447
Σχήμα: 14χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-1419-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Hegemony or survival. America's quest for global dominance.
Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες
Ονομασία Υποσειράς: Κόσμος
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.53€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-03-2012)
Περίληψη:

Για τουλάχιστον έναν αιώνα οι ΗΠΑ ακολουθούν ιμπεριαλιστική πολιτική με στόχο την κυριαρχία στην υφήλιο. Οι ηγέτες της χώρας αυτής έχουν αποδείξει -όπως συνέβη κατά την κρίση της Κούβας το 1962- ότι είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο χωρίς να υποογίζουν τις συνέπειες. Η κυβέρνηση Μπους εντείνει τώρα αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας τον κόσμο στα άκρα και θέτοντας εκ των πραγμάτων το δίλημμα "ηγεμονία ή επιβίωση".
Στο βιβλίο αυτό ο Νόαμ Τσόμσκυ εξετάζει πώς φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, ποιους κινδύνους διατρέχουμε και για ποιό λόγο η ηγεσία των ΗΠΑ δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του ανθρώπινου είδους.
Με τη συνηθισμένη αφοπλιστική λογική του ο Τσόμσκυ αναλύει τις μεθόδους που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει πάση θυσία την παγκόσμια ηγεμονία: Οι μονομερείς ενέργειες, η υπονόμευση των διεθνών θεσμών, η κρατική τρομοκρατία, η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, καθώς και η συστηματική προπαγάνδα χρησιμοποιούνται για να επιβάλει τη θέλησή της η μοναδική υπερδύναμη. Στη σημερινή εποχή, αποφαίνεται ο Τσόμσκυ, η αυτοκρατορία οδηγεί στην καταστροφή.
Με ξεκάθαρη επιχειρηματολογία, τεκμηριωμένη από πλήθος πηγών και μαρτυριών, το βιβλίο αυτό αποτελεί φιλόδοξο και εμπεριστατωμένο έργο ενός κορυφαίου πολιτικού στοχαστή του καιρού μας.