Βιβλίο
Το ελληνικό επίτευγμα
Η θεμελίωση του δυτικού κόσμου

Τσαρλς Φρίμαν
Μετάφραση: Μαίρη Περαντάκου - Κουκ
Αθήνα
Κέδρος
2004
σ. 779
Σχήμα: 22χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-04-2210-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Greek Achievement
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 33.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-01-2012)
Περίληψη:

Είναι υπερβολή να θεωρήσουμε ότι ο αρχαιολογικός πολιτισμός έθεσε τα θεμέλια του Δυτικού Κόσμου; Όχι, υποστηρίζει ο διακεκριμένος ιστορικός Τσαρλ Φρίμαν: η εκτίμηση των επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας συνιστά τη βάση οιασδήποτε απόπειρας κατανόησης της δυτικής παράδοσης.
Δεν χρειάζεται να εξιδανικεύσει κανείς τους Έλληνες για να τεκμηριώσει αυτή την άποψη. Η συγκρότηση της πόλης-κράτους και η γένεση της δημοκρατίας, η ανάλυση της δομής της γλώσσας και η καλλιέργεια της ρητορικής και της φιλοσοφίας, η ανάπτυξη της πολιτικής δραστηριότητας και η θεμελίωση της πολιτικής σκέψης, η αναπαράσταση του φυσικού κόσμου και της ανθρώπινης κοινωνίας στις τέχνες και ειδικότερα στη δραματουργία, αλλά και η συγκρότηση της επιστημονικής έρευνας, εξακολουθούν να συνιστούν, μεταξύ άλλων -με τη μεσολάβηση και της ρωμαϊκής εμπειρίας- το "χρωμοσωματικό" υλικό της δυτικής σκέψης και συνείδησης.
O Τσαρλς Φρίμαν επιχειρεί στο "Ελληνικό επίτευγμα" να καλύψει αυτή την υπεργόνιμη και πολυδιάστατη πολιτισμική εμπειρία, προσφέροντας ένα περιεκτικό πανόραμα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τους μυκηναϊκούς χρόνους ως την κατάκτηση της Ελλάδας από τη Ρώμη και ύστερα. Κυρίως, όμως, το "Ελληνικό επίτευγμα" συνιστά μια ψύχραιμη όσο και διεισδυτική εξερεύνηση του πώς η ιστορία της Δύσης είναι συνυφασμένη με την αρχαιοελληνική κουλτούρα και Ιστορία.