Βιβλίο
Η ελευθερία των Ελλήνων
ελευθερία και δίκαιο, ελευθερία και άτομο, ελευθερία και κράτος, ελευθερία και οικονομία, ελευθερία και θρησκείες, ελευθερία και πολίτης, η παιδεία της ελευθερίας

Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
2003
σ. 104
Σχήμα: 27χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-10-2009)
Περίληψη:

[...] Στο παρόν μελέτημα, προσπαθήσαμε να εξετάσουμε τις μορφές της ελευθερίας ως έννοια, περιεχόμενο και πρόβλημα ορίων μεταξύ της ανθρώπινης ελευθερίας και της ανθρώπινης δράσης μέσα στα πλαίσια της συλλογικότητας. Ο διαχωρισμός στα συγκεκριμένα κεφάλαια έγινε χωρίς να έχουμε υπόψη κάποιο πρότυπο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί κατά την κρίση μας καλύτερα ο σκοπός που επιχειρούμε.

Όπως είναι γνωστό, για το κυριαρχικό στην ανθρώπινη σύλληψη και στη συλλογική διαβίωση θέμα της ελευθερίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί από τις μεγαλύτερες μορφές της ανθρώπινης διανόησης χιλιάδες τόμοι. Η εργασία που ακολουθεί ξεκινά από την περιορισμένη φιλοδοξία του να παρουσιάσει μία συνθετική συνοπτική άποψη του περιεχόμενου και των μορφών της ελευθερίας, συμπληρωμένη με προσωπικές τοποθετήσεις του υπογράφοντος. Χωρίς καμιά αμφιβολία η συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζει κενά. Πιστεύουμε ότι θα αποτελούσε επιστημονική άγνοια πρώτου μεγέθους το να διεκδικούσε κανείς πληρότητα και τελειότητα σε ένα μελέτημα που επιλαμβάνεται ενός τόσο μεγάλου και σύνθετου θέματος όπως είναι η ελευθερία.

Χωρισμένο το παρόν βιβλίο σε δύο σχεδόν ανεξάρτητα μέρη στο μεν πρώτο εξετάζει το θέμα της ελευθερίας στη φιλοσοφική, νομική, οικονομική, πολιτική και θρησκευτική μορφή του, στο δε δεύτερο παρουσιάζει τις εφαρμογές της ελευθερίας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, στις σχέσεις μεταξύ κράτους και πολιτών, όπως, επίσης, και στην ελευθερία ως πρόβλημα παιδείας.

Καταγεγραμμένα και κωδικοποιημένα τα θέματα της ελευθερίας απευθύνονται στη γνώση του σύγχρονου ανθρώπου και κυρίως του Έλληνα πολίτη που είναι φορέας, υποκείμενο, αντικείμενο και προπάντων ο αληθινός υπερασπιστής της ελευθερίας.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γεώργιος Α. ΜποζώνηςΗ ελευθερία των ΕλλήνωνΠεριοδικό "Ο Σίσυφος"5Ιανουάριος-Ιούνιος 2013
Γεράσιμος Γ. ΖώραςΗ «αξιοπρέπεια» του Διονύση ΜαγκλιβέραΠεριοδικό "Ο Σίσυφος"5Ιανουάριος-Ιούνιος 2013
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςO δοκιμιακός λόγος του Δ. ΜαγκλιβέραΠεριοδικό "Ο Σίσυφος"5Ιανουάριος-Ιούνιος 2013
Δημήτρης ΑγγελήςΟ δοκιμιακός λόγος του Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα. Η έννοια του δοκιμίουΠεριοδικό "Ο Σίσυφος"5Ιανουάριος-Ιούνιος 2013