Βιβλίο
Ο αόρατος ηθοποιός

Γιόσι Όιντα
Λόρνα Μάρσαλ
Μετάφραση: Θοδωρής Τσαπακίδης
Μετάφραση: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Αθήνα
Κοάν
Αριθμός Έκδοσης: 2
2007
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2003
σ. 177
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7895-37-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Invisible Actor
Βιβλία για το Θέατρο
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.78€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-01-2005)
Περίληψη:

"Σ' αυτό το εξαιρετικό βιβλίο ο Γιόσι Όιντα μάς δείχνει πως στο παίξιμο του ηθοποιού τα μυστήρια και τα μυστικά είναι συνυφασμένα με μια συγκεκριμένη, λεπτομερή και ακριβέστατη επιστήμη, η οποία κατακτιέται μέσα από την τριβή και την εμπειρία. Κατά τη συνήθειά του, μεταδίδει την ουσία της διδασκαλίας του με τόση ελαφρότητα και χάρη, ώστε μαθαίνεις χωρίς να καταλάβεις πότε έμαθες. Οι δυσκολίες έχουν γίνει αόρατες."
Πήτερ Μπρουκ

Ένας Γιαπωνέζος ηθοποιός και σκηνοθέτης που έχει δουλέψει κυρίως στη Δύση ως μέλος της θεατρικής ομάδας του Πήτερ Μπρουκ με έδρα το Παρίσι συνθέτει με μοναδικό τρόπο την παράδοση της Ανατολής, που επιζητεί τον ανώτατου βαθμού έλεγχο και ακρίβεια, με την ανάγκη του δυτικού ερμηνευτή-περφόρμερ να δημιουργεί χαρακτήρες και να εκφράζει έντονα και βαθιά συναισθήματα.

Σ' αυτή την πρακτική και συναρπαστική μελέτη για την τέχνη του ηθοποιού, γραμμένη μαζί με τη Λόρνα Μάρσαλ, ο Γιόσι Όιντα προσφέρει σε κάθε ερμηνευτή όλα τα βασικά εργαλεία που χρειάζεται για να εγκαταστήσει και να αναπτύξει την υποκριτική τέχνη. Ο τρόπος που αυτό πραγματοποιείται φέρει ένα πέπλο αόρατου. Ο Γιόσι Όιντα πιστεύει ότι, τη στιγμή που το κοινό αντιλαμβάνεται τη μέθοδο του ηθοποιού και "διαβάζει" με ευκολία την ερμηνεία του, το θαύμα της τέχνης πεθαίνει. Το κοινό δεν πρέπει ποτέ να "βλέπει" τον ερμηνευτή, παρά μόνο την ερμηνεία του. Απ' την αρχή ως το τέλος, στο βιβλίο αυτό, η Λόρνα Μάρσαλ περιγράφει, εξηγεί και σχολιάζει τη δουλειά και τις μεθόδους του Γιόσι Όιντα και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τη μοναδικότητα του καλλιτέχνη και να μυηθούμε στη μαγική τέχνη του ηθοποιού.