Βιβλίο
Guernica
Ο πόλεμος του Πικάσο

Russell Martin
Μετάφραση: Γιάννης Καστανάρας
Αθήνα
Εκδόσεις Γκοβόστη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 350
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-270-954-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Picasso's war
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.68€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-07-2010)
Περίληψη:

"Τι νομίζετε ότι είναι ο ζωγράφος; Ένας ανόητος που έχει μόνο μάτια;... Όχι, τη ζωγραφική δεν την χρησιμοποιούμε για να στολίζουμε τα σπίτια μας. Είναι ένα εργαλείο πολέμου".
Πάμπλο Πικάσο
Αργά το απόγευμα της 26ης Απριλίου του 1937, μια μέρα που η αγορά της βασκικής πόλης Γκερνίκα στη Βόρεια Ισπανία έσφυζε από ζωή, μετά από αίτημα του Στρατηγού Φράνκο και των δυνάμεών του που είχαν στασιάσει κατά της ισπανικής δημοκρατικής κυβέρνησης, η γερμανική Λουφτβάφε άρχισε έναν αδυσώπητο βομβαρδισμό και πολυβολισμό καταστημάτων, κατοικιών και ανθρώπων.
Ήταν μια πράξη τρομοκρατίας και ανείπωτης βαρβαρότητας -και η πρώτη προσχεδιασμένη, μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον ενός μη στρατιωτικού στόχου στη διεξαγωγή του σύγχρονου πολέμου- που εξόργισε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα έναν ζωγράφο. Ο Πάμπλο Πικάσο, ένας εκπατρισμένος Ισπανός που ζούσε στο Παρίσι, αντέδρασε άμεσα σε αυτή τη βαρβαρότητα, δημιουργώντας τον πίνακα που έμελλε να χαρακτηριστεί ως το σπουδαιότερο έργο τέχνης του 20ούα αιώνα, την Γκουέρνικα.
Συνθέτοντας θέματα σύγκρουσης και εξιλασμού, της φρίκης του πολέμου και της δύναμης που έχει η τέχνη να μεταμορφώνει την τραγωδία, ο Russell Martin παρακολουθεί αυτό το φημισμένο καλλιτεχνικό αριστούργημα, από το πυρετώδες του ξεκίνημα και το ταξίδι του ανά τις δεκαετίες από την Ευρώπη στην Αμερική, μέχρι τη θριαμβευτική του άφιξη στη δημοκρατική Ισπανία. Ένα ιστορικό πανόραμα που μας παρουσιάζει μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες και διαβόητες φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα όπως τον Αδόλφο Χίτλερ, την Έλινορ Ρούσβελτ, τον Τζωρτζ Όργουελ και τον Τζάκσον Πόλοκ, και δημιουργεί ένα αλησμόνητο πορτρέτο μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας και ενός πίνακα που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να συγκλονίζει.