Βιβλίο
Ένα ψέμα του μυαλού
Έργο σε τρεις πράξεις, 1985

Σαμ Σέπαρντ
Μετάφραση: Τάσος Μπαντής
Επιμέλεια: Μαρία Κυρτζάκη
Αθήνα
Εταιρεία θεάτρου "Εμπρός"
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 127
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A Lie of the Mind
Σημειώσεις: Πρόγραμμα της παράστασης που ανέβηκε στις 22.10.2004 στο θέατρο "Εμπρός", σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, στο οποίο περιλαμβάνεται το κείμενο του έργου. Περιέχονται επίσης δοκίμια των Demastes και Vanden Heyvel, Σάββα Πατσαλίδη, C. W. E. Bigsby και ένα απόσπασμα συνέντευξης του συγγραφέα στον Matthew Roudane.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-02-2005)
Περίληψη:

Το έργο "Ένα ψέμα του μυαλού" του Σαμ Σέπαρντ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Δεκεμβρίου 1985 στο "New York's Promenade Theatre", σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και με ηθοποιούς τους Harvey Keitel, Aidan Quinn, Amanda Plummer, Will Patton, Geraldine Page, Karen Young, James Gammon και Ann Wedgeworth, αποσπώντας το Βραβείο Θεατρικών Κριτικών της Νέας Υόρκης για το καλύτερο έργο της χρονιάς.

Το "Ένα ψέμα του μυαλού" μπορείνα διαβαστεί σαν ένα αλληγορικό μαγικό παραμύθι, γραμμένο κάπως παροξυσμικά, βέβαια, με τον οξύ και αιχμηρό τρόπο των κόμικς. Με ένα φεγγάρι, επιθετικά παρόν σ' όλη τη διάρκεια, να αλαφιάζει μέρα νύχτα τα μυαλά των ανθρώπων, η νεαρή ηρωίδα διανύει βήμα βήμα την ακανθώδη διαδρομή που οδηγεί από τον ζόφο στο φως, από το ξέσπασμα του Μίσους στην πραγμάτωση της Αγάπης.
[...]
Το ζοφερό αυτό παραμύθι, στο οποίο κάθε ρεαλισμός πάει περίπατο, ο Σέπαρντ το αφηγείται τηρώντας, ωστόσο, παραπλανητικά όλα τα ρεαλιστικά προσχήματα. Ο τόπος είναι η σύγχρονη Αμερική· ο σκοτεινός πάτος της, η Νότια Καλιφόρνια, απ' τη μια, και η χιονισμένη κορυφογραμμή της Μοντάνα, απ' την άλλη.
[...]
Κάθε απόπειρα "ρεαλιστικής" ανάγνωσης, ηθογραφικής, δηλαδή, αντιμετώπισης αυτού του αριστουργήματος, θα συρρίκνωνε, πιστεύω, απελπιστικά το ευρύ ποιητικό σύμπαν μέσα στο οποίο μας ταξιδεύει η γραφή του Σαμ Σέπαρντ. Μια καθαρά μουσική σύνθεση, σαν κομμάτι αυτοσχεδιασμού τζαζ ή ροκ μουσικής για οκτώ όργανα, στα οποία δάνεισαν φωνή και σώμα οι οκτώ πολύτιμοι ηθοποιοί της παράστασης.

Τάσος Μπαντής