Βιβλίο
Ρομπέρ Μπρεσόν, Καρλ Ντράγιερ

Π. Άνταμς Σίτνεϊ
Ζαν Σεμολιέ
Μετάφραση: Μάκης Μωραΐτης
Μετάφραση: Χρυσάνθη Παπαλά
Αθήνα
Αιγόκερως
2005
σ. 143
Σχήμα: 20χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-322-222-4
Κινηματογράφος
Ονομασία Υποσειράς: Σκηνοθέτες
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 13
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.78€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-02-2010)
Περίληψη:

Ο Καρλ Ντράγιερ πέθανε στις 20 Μαρτίου 1968. Και να που το συνολικό έργο του, οριστικά τελειωμένο και προσδιορισμένο, αρχίζει να ζει μια νεά ζωή.
Το να ρίξουμε μια ματιά στο έργο του Ντράγιερ σημαίνει να ταξιδέψουμε μέσα στην ιστορία του κινηματογράφου. [...] Από τον "Πρόεδρο" μέχρι τη "Γερτρούδη", οι ταινίες του Ντράγιερ είναι πριν απ' όλα σημαντικές σε σχέση με την εξέλιξη μισού αιώνα της τέχνης που υπηρετούν. Μιας εξέλιξης στην οποία συνέβαλαν ορισμένες φορές με καθοριστικό μάλιστα τρόπο. Συχνά, όμως, κράτησαν μια απόσταση απέναντί της. [...] (από τη σελ. 9 του βιβλίου).
[...] Ο Μπρεσόν αντιμετώπισε τον κινηματογράφο πιο συνειδητά από τον Ντράγιερ, σε ό,τι αφορά τη μορφή της ταινίας. Η δική του προσέγγιση χαρακτηρίζεται από μια πρωτοτυπία, και η ένταση που πέτυχε να δημιουργήσει στηρίζεται στον τρόπο με τον οποίο ταυτόχρονα επεκτείνει και δίνει μια αίσθηση αφαίρεσης στην αφήγηση. Ο Μπρεσόν αναλύέι τα στοιχεία της αφήγησής του με τη βοήθεια των ίδιων των μέσων που την παρουσιάζει. Έτσι, όταν παρακολουθούμε μια ταινία του Μπρεσόν, βιώνουμε ταυτόχρονα τους μηχανισμούς της και τις απατηλές εντυπώσεις που δημιουργούν. [...] (από τη σελ. 69 του βιβλίου)