Βιβλίο
Γλώσσα και λογοτεχνία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Επιμέλεια: Κώστας Μπαλάσκας
Επιμέλεια: Κώστας Αγγελάκος
Συλλογικό έργο
Κώστας Αγγελάκος
Κώστας Ακρίβος
Αφροδίτη Αθανασοπούλου
Λάμπρος Βαρελάς
Μαρία Γαβριηλίδου
Ευριπίδης Γαραντούδης
Τάκης Καγιαλής
Τζίνα Καλογήρου
Ελένη Κατσαρού
Πόπη Κύρδη
Νατάσα Μαγγανά
Δώρα Μέντη
Κώστας Μπαλάσκας
Νικήτας Παρίσης
Θεοδόσης Πυλαρινός
Κατερίνα Σκιά
Βάντα Τσέλιου
Σοφία Χατζηδημητρίου - Παράσχου
Σωφρόνης Χατζησαββίδης
Αθήνα
Μεταίχμιο
2005
σ. 274
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-375-832-7
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.27€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-05-2005)
Περίληψη:

Ο συλλογικός αυτός τόμος περιλαμβάνει κείμενα πανεπιστημιακών και ειδικών επιστημόνων, τα οποία καλύπτουν θέματα που αφορούν τους σκοπούς και τους στόχους, την ύλη και τη διδακτική των μαθημάτων της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας καθώς και απόψεις και προβληματισμούς που σχετίζονται με το θέμα.

Αναλυτικότερα, στην ενότητα της Γλώσσας εξετάζονται ο επικοινωνιακός χαρακτήρας καθώς και η θεωρία και πράξη της γλωσσικής διδασκαλίας σήμερα. Θίγονται ζητήματα της διδασκαλίας της στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία και παρουσιάζονται τα ειδικά προβλήματα της γλωσσικής διδασκαλίας, οι μηχανισμοί λειτουργίας της γλώσσας, ο ρόλος της γραμματικής και της ορθογραφίας, η αξιοποίηση του λεξικού στη γλωσσική διδασκαλία, ο τρόπος εξέτασης και αξιολόγησης του γλωσσικού μαθήματος και άλλα συναφή θέματα.

Στην ενότητα της Λογοτεχνίας αναλύονται θέματα που αφορούν τα ζητούμενα της διδασκαλίας της στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης με βάση τη διεθνή εμπειρία καθώς και τα νέα προγράμματα και βιβλία. Εξετάζονται επίσης θέματα σχετικά με τον επικουρικό ρόλο της θεωρίας της λογοτεχνίας, ζητήματα ερμηνείας και ερμηνευτικών ορίων, μεθοδολογίας και διδακτικής πρακτικής, εξέτασης και αξιολόγησης.