Βιβλίο
Η μυθολογία της Αμερικής
Μυθιστόρημα

Βασίλης Βασιλικός
Εικονογράφηση: Γιάννης Κουνέλλης
Ευθύνη Σειράς: Άρης Μαραγκόπουλος
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
2005
σ. 174
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-442-071-1
Βιβλιοθήκη Βασίλη Βασιλικού
Σημειώσεις: 1η έκδοση: "Βιβλιοπωλείον της Εστίας", 1964. Η παρούσα, αναθεωρημένη έκδοση χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα "οριστική". Με 4 σχέδια του Γιάννη Κουνέλλη ειδικά γι' αυτή την έκδοση.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.74€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-01-2007)
Περίληψη:

Πού είμαι, Θε μου, σε ποια γη, σε ποια χώρα; Τι κάνουμε με τη ζωή μας κάθε λεπτό που περνά; Θα 'θελες να μάθεις τι σκέφτομαι για το μέλλον; "Πιες παστεριωμένο γάλα, πλούσιο σε βιταμίνη D". Θέλεις να ξέρεις ποια είναι τα όνειρά μου; "Ο Τζιμ Κέλλυ πουλά τα καλύτερα μεταχειρισμένα αμάξια". Κι αν θ' αποχτήσουμε πολλά λεφτά τι θα τα κάνουμε; "Θα κάνουμε ακόμα ένα αποχωρητήριο, γιατί στον άνδρα μου και σε μένα μας αρέσει πολύ να διαβάζουμε στον καμπινέ. Συνήθως εκεί τελειώνουμε ολόκληρα βιβλία". Που είμαι, Θε μου, σε ποια γη; Η τοπική εφημερίδα "Καθημερινός Φρουρός" γράφει για τους γάμους, τις εκκλησιές, διαφημίζει τα νέα απορρυπαντικά. Στην έρευνα για το αν η μητρότητα επηρεάζεται απ' την ηλικία της μήτρας, μια μητέρα απαντά: "Γέννησα το παιδί μου όταν είχα περάσει πια τα σαράντα. Και το παιδί χαίρει άκρας υγείας..."
Μα τι θα γίνουν τόσα μωρά, τόσα σκυλιά, τόσα...

Δεν κοστίζει τίποτα ένας φόνος στην ΗΠΑ. Ο αναγνώστης της "Μυθολογίας της Αμερικής" (πρώτη γραφή: 1960-1964) συνειδητοποιεί ότι ουδέποτε κόστιζε πολύ. Ο Βασίλης Βασιλικός φαινομενικά περιγράφει εδώ την Αμερική των Σίξτις. Ουσιαστικά όμως απεικονίζει το μέλλον εκείνης της Αμερικής, με άλλα λόγια τη σημερινή Αμερική!

Η "Μυθολογία της Αμερικής", με προφητική έμπνευση και εξαιρετική τέχνη, υπονομεύει τον τρόπο ζωής που σήμερα κυριαρχεί σε όλη την υφήλιο. Αυτή η "μυθολογία", τύπου road movie, είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που θίγει θέματα παγκοσμιοποίησης.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μιχάλης ΜοδινόςΗ μυθολογία του αντιαμερικανισμούΠεριοδικό "Νέα Εστία"1864Δεκέμβριος 2014
Κώστας Θ. ΚαλφόπουλοςΗ μυθολογία της Αμερικήςdiastixo.gr9/12/2012
Μαίρη ΓεωργιάδουΗ μυθολογία της ΑμερικήςΠεριοδικό "Τηλέραμα"1/12/2012
Νάσος ΒαγενάςΓια τον Βασίλη ΒασιλικόΠεριοδικό "Εντευκτήριο"99Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2012
Θανάσης ΑγάθοςΌψεις της ομογένειας στη Μυθολογία του Β. Β.Περιοδικό "Διαβάζω"517Απρίλιος 2011
Άννα ΤαουκίδουΈνας τύπος road movie των sixtiesΠεριοδικό "Index"19Φεβρουάριος 2008