Βιβλίο
Βιβλιογραφία του Αγίου Όρους Άθω
Bibliographie de la Sainte Montagne de l' Athos

Irénée Doens
Επιμέλεια: Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης
Άγιον Όρος
Αγιορείτικη Βιβλιοθήκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2001
σ. 181
Σχήμα: 25χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-86970-0-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Bibliographie de la Sainte Montagne de l' Athos, 1964
Σημειώσεις: Πρόλογος: Χαράλαμπος Κ. Παπαστάθης, Νομική Σχολή ΑΠΘ, π. Ιρενέ Ντοένς. Εξώφυλλο: έργο του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.45€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-07-2005)
Περίληψη:

"Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απόπειρα σύνταξης γενικής βιβλιογραφίας για το Άγιον Όρος. Οι υπάρχουσες βιβλιογραφίες, που εκδόθηκαν αυτοτελώς ή δημοσιεύτηκαν σε συνέχεια βιβλίων ή άρθρων, λαμβάνουν υπόψη ένα περιορισμένο μόνο τμήμα της αθωνικής βιβλιογραφίας και δεν παρέχουν καμία πληροφορία για ό,τι είχε δημοσιευτεί σχετικά με τον Άθως στις σλαβικές γλώσσες και τα ρουμανικά. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην παρούσα βιβλιογραφία για να διαπιστωθεί πόσο σημαντικό υπήρξε το ενδιαφέρον των λαών αυτών για το Άγιον Όρος." [...]

(πατήρ Irenee Doens, 1964, μετάφρ. Α. Ν. Μακάρωφ)

Το πόνημα του αοιδίμου πατρός Irenee Doens (1907-1979), βενεδικτίνου μοναχού στη Μονή Chevetogne του Βελγίου που ταξίδεψε πολύ στις ορθόδοξες χώρες και παρέμεινε στην Ελλάδα την περίοδο 1954-55, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1964 στη Βενετία, σε ειδικό τόμο για τη χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, 963-1963. Διακρίνεται σε δύο τμήματα: το πρώτο περιλαμβάνει την ελληνόγλωση βιβλιογραφία (779 λήμματα) ενώ το δεύτερο καλύπτει δημοσιεύματα σε όλες εν γένει τις γλώσσες (1.860 λήμματα). Συνοδεύεται από λεπτομερές ευρετήριο.

Η βιβλιογραφία του don Irenee Doens περιλαμβάνει οτιδήποτε δημοσιεύτηκε διεθνώς σχετικά με το Άγιον Όρος και γι' αυτό καθιερώθηκε αμέσως διεθνώς ως κλασικό εργαλείο για την έρευνα του συνόλου των αθωνικών θεμάτων. Παράλληλα με άλλους παράγοντες, συνέβαλε σημαντικά στην άνθηση της αθωνικής έρευνας που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και ευδοκίμως συνεχίζεται.