Βιβλίο
Εθνικές γλώσσες και πολυγλωσσία: Ελληνικές πρωτοβουλίες
Langues nationales et plurlinguisme: Initiatives grecques

Συλλογικό έργο
Εισήγηση: Μαρία Θεοδωροπούλου
Εισήγηση: Claude Truchot
Εισήγηση: Monique Slodzian
Εισήγηση: Στέλλα Πριόβολου
Εισήγηση: Στάθης Ευσταθιάδης
Εισήγηση: Βασιλική Δενδρινού
Επιμέλεια: Α. Φ. Χριστίδης
Επιμέλεια: Μαρία Θεοδωροπούλου
Επιμέλεια: Μαρία Αραποπούλου
Επιμέλεια: Μαρία Χρίτη
Θεσσαλονίκη
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
2005
σ. 100
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-87140-3-8
Σημειώσεις: Πρακτικά εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εισαγωγή: Μαρία Θεοδωροπούλου.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.10€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-01-2011)
Περίληψη:

Στην έναρξη της ετήσιας εκδήλωσης στο πλαίσιο της "Expolangues" του 2004, ο Τάσος Χριστίδης τόνιζε ότι οι ελληνικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εθνικών γλωσσών και την ενίσχυση της πολυγλωσσίας δείχνουν ότι ο νότος της Ευρώπης έχει να συμβάλει στην προώθηση του διπλού αυτού στόχου.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΕΓ καταπιάνεται με το θέμα της φετινής εκδήλωσης "Εθνικές γλώσσες και πολυγλωσσία: Ελληνικές πρωτοβουλίες". Το 1996 οργάνωσε την ημερίδα "Ισχυρές και ασθενείς γλώσσες στην Ε.Ε.: Όψεις του γλωσσικού ηγεμονισμού". Τα πρακτικά και των δύο διοργανώσεων εκδόθηκαν το 1996 και το 1999 αντιστοίχως με επιστημονική επιμέλεια του Α-Φ. Χριστίδη. Το Τμήμα Γλωσσολογίας, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο Τάσος Χριστίδης, και μέσω αυτού το ΚΕΓ έδειξε ιδιαίτερη ερευνητική επιμονή σε αυτό το ζήτημα, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητά του μέσα στη νέα πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης αλλά και του αιτήματος για πολυγλωσσία, όπως προβάλλεται επιτακτικά από την Ε.Ε. σήμερα.

Έτσι, οι συμβολές των Γάλλων ομιλητών αυτής της συνάντησης φώτισαν από διαφόρους δρόμους σε θεωρητικό επίπεδο τα προβλήματα που θέτει η "παγκοσμιοποίηση" της αγγλικής και των "ισχυρών" γενικότερα γλωσσών, ενώ οι Έλληνες ομιλητές παρουσίασαν περιγραφικά και κριτικά τις ελληνικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την προώθηση τόσο της ελληνικής στο εξωτερικό όσο και της πολυγλωσσίας στο εσωτερικό της χώρας μας. [...]

Δ. Α. Φατούρος
Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.
Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας