Βιβλίο
Η διακυβερνητική διάσκεψη και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πρακτικά συνεδρίου

Συλλογικό έργο
Εισήγηση: E. Brok
Εισήγηση: Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη
Εισήγηση: Π. Κ. Ιωακειμίδης
Εισήγηση: Ντ. Μπακογιάννη
Εισήγηση: Μ. Γιαννάκου
Εισήγηση: Τ. Λαμπρίας
Εισήγηση: Κ. Χατζηδάκης
Εισήγηση: Γ. Βαληνάκης
Εισήγηση:
Αθήνα
Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
2000
σ. 165
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Προσφώνηση: Κώστας Καραμανλής, πρόεδρος Ν.Δ. Συνδιοργάνωση: Γενική Γραμματεία Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας, Τομέας Εξωτερικών και Άμυνας, Ομάδα Ευρωβουλευτών, Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

[...] Αντικείμενο των εργασιών αυτού του συνεδρίου είναι η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, στη Νίκαια, αλλά και πέρα από αυτό, γενικότερα το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέλλον, δηλαδή, της κοινής πορείας μας στον 21ο αιώνα. Πιστεύω ότι είναι κοινή πεποίθηση, ότι διανύουμε μια από τις σημαντικές περιόδους στη μακρόχρονη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι βέβαιο ότι το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που τώρα καλούμαστε να πάρουμε.
Οφείλουμε λοιπόν να εξετάσουμε όλα τα ζητήματα διεξοδικά, με υπευθυνότητα και πίστη στο κοινό σκοπό. Γι' αυτό έχουμε καλέσει -και είναι σήμερα μαζί μας- προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό χώρο, με βαθιά γνώση των θεμάτων που συζητούνται, με σπουδαίο έργο και μεγάλη προσφορά στους τομείς που υπηρέτησαν. Προσπαθήσαμε μάλιστα, να μην προέρχονται από έναν πολιτικό χώρο. Θέλουμε να παρουσιασθούν τα δεδομένα και οι προοπτικές από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ώστε να έχουμε πληρέστερη κάλυψη, αντικειμενικότητα και ευρύ προβληματισμό. [...]

(από την εναρκτήρια ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή)