Βιβλίο
Νόμος και εξουσία

Πέτρος Κροπότκιν
Μετάφραση: Γιώργος Νταλιάνης
Μετάφραση: Αντώνης Ζάκκας
Μετάφραση: Θέμης Μιχαήλ
Αθήνα
Διεθνής Βιβλιοθήκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
1977
σ. 176
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Η μετάφραση του κειμένου έγινε από τον Γιώργο Νταλιάνη, εκτός από τη μπροσούρα "Εργασία" (μτφρ. Αντώνης Ζάκκας) και τις μπροσούρες "Αναρχία" και "Μισθωτή εργασία" (μτφρ. Θέμης Μιχαήλ).
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.23€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-02-2008)
Περίληψη:

"Όταν η αμάθεια κυριαρχεί στην κοινωνία και η αταξία στα μυαλά των ανθρώπων, οι νόμοι πολλαπλασιάζονται, η νομοθεσία προσδοκά να τα κάνει όλα, κι ενώ κάθε καινούργιος νόμος είναι ένα νέο στραβοπάτημα, οι άνθρωποι οδηγούνται συνεχώς στο ν' απαιτούν απ' αυτόν ό,τι μπορεί να προκύψει μονάχα από τους ίδιους, από τη δικής τους εκπαίδευση και τη δική τους ηθική". Δεν είναι επαναστάτης αυτός που τα λέει αυτά ούτε έστω ένας μεταρρυθμιστής. Είναι ο νομικός Dalloy, συγγραφέας της συλλογής του γαλλικού δικαίου που είναι γνωστή σαν "Ευρετήριο της νομοθεσίας". Κι όμως, μολονότι αυτές οι γραμμές γράφτηκαν από έναν άνθρωπο, ο οποίος ήταν ο ίδιος δημιουργός και θαυμαστής του νόμου, εκφράζουν τέλεια την ανώμαλη κατάσταση της κοινωνίας μας. [...]

(απόσπασμα από το κείμενο του βιβλίου)

Περιέχονται τα δοκίμια: "Νόμος και εξουσία", "Επαναστατική κυβέρνηση", "Αναρχισμός", "Αναρχικός κομμουνισμός", "Αναρχία", "Εργασία: διανοητική-χειρωνακτική", "Μισθωτή εργασία και επανάσταση".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος ΦλωράκηςΠερί χρημάτων, νόμου, δικαιοσύνης και εξουσίαςΠεριοδικό "Index"25Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2008