Βιβλίο
Αγωνίσματα τίθενται πέντε
Οι "άγνωστοι Ολυμπιακοί" του 1856

Επιμέλεια: Τάκης Κατσιμάρδος
Αθήνα
Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.
2004
σ. 68
Σχήμα: 28χ22
Δέσιμο: Δερματόδετο
ISBN: 978-960-88307-0-7
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.35€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-11-2005)
Περίληψη:

Τη στιγμή που η προσοχή όλων -στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο- είναι στραμμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνα, το βιβλίο αυτό έρχεται "επάνω στο νήμα" να προσθέσει πολύτιμη γνώση για το θέμα της αναβίωσης των αγώνων της αρχαιότητας στη νεότερη εποχή.
Ένα ντοκουμέντο του 1856, άγνωστο και υποτιμημένο, που κανείς έως τώρα δεν είχε φροντίσει να εντοπίσει -αν και δεν είχαν λείψει κάποιες έμμεσες αναφορές σ'αυτό- βγαίνει για πρώτη φορά στη επιφάνεια χάρη σε ορισμένους ερευνητές και κυρίως χάρη στην εκδοτική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., στη συλλογή του οποίου εδώ και λίγο καιρό ανήκει.
Με την εύρεση του εγγράφου αυτού αποδεικνύεται πως στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους -δυο χρόνια πριν από τα γνωστά Ζάππεια - Ολύμπια- υπήρξε μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση αθλητικών αγώνων, στα πρότυπα των ανάλογων διοργανώσεων της αρχαίας Ελλάδας. Εμπνευστής και "οικοδεσπότης" των αγώνων αυτών ήταν ο γειτονικός στην Αθήνα Πειραιάς. Αδιάσειστη μαρτυρία αποτελεί όχι μόνο το ίδιο το έγγραφο αλλά και οι βεβαιώσεις γνωστών μελετητών.
Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για τη δημοσιοποίηση ενός τέτοιου ντοκουμέντου. Από κοινού λοιπόν, οι δήμαρχοι της Αθήνας και Πειραιά χαιρετίζουμε τη σημαντική αυτή έκδοση, η οποία ανατρέπει ευχάριστα τις γνώσεις που έως τώρα όλοι μας είχαμε για το θέμα.
Και διατυπώνουμε μια ευχή. Το βιβλίο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια, φίλων του αθλητισμού και απλών αναγνωστών.
Ντόρα Μπακογιάννη (Δήμαρχος Αθηνών)
Χρήστος Αγραπίδης (Δήμαρχος Πειραιά)