Βιβλίο
Κώστας Μπαλάφας. Τα αντίρροπα ρεύματα του Αχελώου
Costas Balafas: The Acheloos River: Currents and Counter-Currents

Ηρακλής Παπαϊωάννου
Επιμελητής: Ηρακλής Παπαϊωάννου
Φωτογράφος: Κώστας Μπαλάφας
Θεσσαλονίκη
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2002
σ. 224
Σχήμα: 28χ23
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-87039-4-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Διατίθεται και σε σκληρό εξώφυλλο στην τιμή των 40,00 ευρώ. Προλογικά κείμενα: Άρις Γεωργίου, διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Νίκος Πετούνης, επιβλέπων κατασκευής Η/Υ έργων ΔΕΗ.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 35.67€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 23-09-2005)
Περίληψη:

Ο Κώστας Μπαλάφας ανήκει στους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1920 στην Κυψέλη Άρτας, από αγροτική οικογένεια. Φωτογράφησε την Εθνική αντίσταση ενώ μεταπολεμικά εργάστηκε στο φωτογραφικό τμήμα της ΔΕΗ. Οι σκληρές συνθήκες του πολέμου και ο αγώνας του λαού της Ηπείρου για επιβίωση και προκοπή επηρέασαν καταλυτικά τον ψυχισμό του, το φωτογραφικό ύφος και τη θεματογραφία του. Συγχρόνως εξελίχθηκε σε οξυδερκή καταγραφέα της ελληνικής παράδοσης και λαϊκής τέχνης.

Ο "Αχελώος" κατέχει ιδιαίτερη θέση στο έργο του ως μοναδική καταγραφή τεχνικού έργου για τα ελληνικά χρονικά της περιόδου. Η ανέκδοτη ως τώρα αυτή εργασία περιλαμβάνει ιστορικού ενδιαφέροντος ντοκουμέντα από την κατασκευή ενός έργου κολοσσιαίας κλίμακας για την Ελλάδα του '60, καθώς και μια ποιητική καταγραφή από τη γιγαντιαία επέμβαση του ανθρώπου στα σωθικά της ελληνικής γης, την αναπόφευκτη μεταβολή του τοπίου, τη ζωτική αναδιάταξη στον κοινωνικό και πολιτισμικό ιστός της περιοχής.