Βιβλίο
Μακεδονικός Αγώνας, Παύλος Μελάς
Εκατό έτη από το θάνατό του 1904-2004: Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου. Εκδηλώσεις μνήμης

Εισηγητής: Αχιλλεύς Λαζάρου
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Νιχωρίτης
Εισηγητής: Εμμανουήλ Κουτσιαύτης
Εισηγητής: Αναστάσιος Ν. Δάρδας
Εισηγητής: Γεώργιος Π. Τσότσος
Εισηγητής: Βλάσης Βλασίδης
Εισηγητής: Γεώργιος Αλεξίου
Εισηγητής: Βασίλειος Κόντης
Εισηγητής: Ιωάννης Ταρνανίδης
Εισηγητής: Αθηνά Τζινίκου - Κακούλη
Εισηγητής: Σπυρίδων Σφέτας
Εισηγητής: Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης
Εισηγητής: Ανιάν Μαζαράκης
Εισηγητής: Ν. Μέρτζος
Αθήνα
Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς
2005
σ. 264
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.82€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 30-09-2005)
Περίληψη:

Είναι γνωστό ότι το 2004 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την θυσίαν του ήρωος του μακεδονικού αγώνος Παύλου Μελά. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τιμώντας τη μνήμη του αφιέρωσε τα "Δίπτυχα" του 2004 εις "τον Παύλον Μελάν, επί τη συμπηρώσει ετατόν [100] ετών από του ηρωικού θανάτου αυτού". Παράλληλα συνέστησε απανταχού της Ελλάδος την διοργάνωσιν πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης του Παύλου Μελά και των ηρών του μακεδονικού αγώνος.
Εντός των πλαισίων αυτών η Ιερά Μητρόπολις Καστοριάς συμπαριστούμενη από τους τοπικούς φορείς [την ΤΕΚΔ και την νομαρχία Καστοριάς] και συμμετέχουσα εις την πανελλήνιαν απότισιν φόρου τιμής κι ευγνωμοσύνης προς αυτούς, οι οποίοι με το αίμα των έγιναν εις ημάς δρομοδείκτες της αξιοπρέπειας του χρέους και της τιμής, διοργάνωσε λαμπράς εκδηλώσεις με δύο βασικούς χρονικούς άξονας, αυτάς του Μαΐου[15-32] και του Οκτωβρίου [15-17] 2004.
Εις τα εκδηλώσεις του Μαΐου ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, το διήμερον επιστημονικόν συνέδριον με θέμα: "Μακεδονικός αγώνας, Παύλος Μελάς". Οι διακεκριμένοι επιστήμονες, εισηγητές, παρουσίασαν ενδιαφέρουσες απόψεις και θέσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες και απέσπασαν τα θετικά σχόλια των συνέδρων, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσαν της ΕΔΗΚΑ.[...]
Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ