Βιβλίο
Η ζωή της Σαρλότ Μπροντέ

Ελίζαμπεθ Γκάσκελ
Μεταφραστής: Εύη Γεωργούλη
Αθήνα
Ίνδικτος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 661
Σχήμα: 23χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-518-208-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The life of Charlotte Brontë
Κυκλοφορεί
Τιμή: 29.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-03-2013)
Περίληψη:

"Αξίζει σε κάθε περίπτωση να δούμε τι γράφει μια ξεχωριστή γυναίκα για μιαν άλλη εξίσου ξεχωριστή... Θα έπρεπε να σταθεί και όντως θα σταθεί στην πρώτη γραμμή των βιογραφιών για πάντα" [Patrick Bronte].
"Η Ζωή της Σάρλοτ Μπροντέ" της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ πρωτοεκδόθηκε το 1857 ως μια άμεση λαϊκή μαρτυρία για τους αναγνώστες της βικτοριανής κοινωνίας που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη συγγραφέα που έδωσε στην Τζέην Έυρ τον υπότιτλο "Μια αυτοβιογραφία".
Γράφοντας για τη Σάρλοτ Μπροντέ, την οποία θαύμαζε βαθιά -παρόλο που τα βιβλία της δεν της άρεσαν στο σύνολό τους-, η Ελίζαμπεθ Γκάσκελ σκιαγραφεί τον αγώνα μιας γυναίκας -καλλιτέχνιδας για την οποία είχε, ως το γάμο της σε ώριμη ηλικία, "προβλέψει μια μοναχική ζωή".
Το αποτέλεσμα της δουλειάς της -η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία μιας συγγραφέως για μια συγγραφέα- δημιούργησε από μόνη της τον μύθο των Μπροντέ. Σύμφωνα με όσα γράφει η Elisabeth Jay στην εισαγωγή της στην παρούσα έκδοση, η Γκάσκελ πλέκει γεγονότα, ημερομηνίες, χαρακτήρες και ανέκδοτο υλικό με εξαιρετική τεχνική. Η Σάρλοτ Μπροντέ ήταν για εκείνη "μια ευφάντατη δημιουργία και, ως τέτοια, απέκτησε δική της πνοή".