Βιβλίο
Θράκη: Δέλτα Έβρου: Πομακοχώρια: Ξάνθη: Ροδόπη: Έβρος
Με αυτοκίνητο· με τα πόδια· με 4x4 και μοτοσυκλέτα· χωρίς μυστικά

Συλλογικό έργο
Γιάννης Ντρενογιάννης
Μήτσος Ν. Μανιάτης
Όλγα Χαραμή
Αντώνης Π. Καλογήρου
Λεωνίδας Κονδύλης
Επιμέλεια: Βάλυ Βαϊμάκη
Επιμέλεια: Όλγα Χαραμή
Επιμέλεια: Μάριος Θεοδωρακάκης
Επιμέλεια: Γιώργος Μπάλγκας
Ευθύνη Σειράς: Γιάννης Ντρενογιάννης
Φωτογράφος: Γιάννης Ντρενογιάννης
Φωτογράφος: Γιώργος Δέτσης
Φωτογράφος: Αντώνης Π. Καλογήρου
Φωτογράφος: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Φωτογράφος: Λεωνίδας Τηνιακός
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 161
Σχήμα: 23χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τα Νέα· Ανακαλύψτε την Ελλάδα 17
Σημειώσεις: Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Τα Νέα" στις 10.11.2007. Χορηγός: Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Τιμή: 3.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-11-2007)
Περίληψη:

Αν θέλουμε να πιστέψουμε τον Ηρόδοτο, στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας Θράκης (παράλια Αιγαίου, Ελλησπόντου, Βοσπόρου και από τις ακτές του Εύξεινου Πόντου ως τη Μακεδονία) κατοικούσε το δεύτερο σε πληθυσμό έθνος της γης (μετά τους Ινδούς), οι Θράκες. Η χώρα τους είχε προνομιακή θέση δίπλα στα στενά που ενώνουν την Ευρώπη με την Ασία και την ανέδειξε σε κέντρο διάδοσης, διασποράς και διακίνησης αγαθών, ιδεών και πολιτισμών. Την ίδια όμως στιγμή την έκανε τόσο επιθυμητή, ώστε οι εχθρικές επιδρομές και οι πολεμικές συγκρούσεις να μην έχουν τελειωμό στους αιώνες. Οι Θράκες είχαν ινδοευρωπαϊκή καταγωγή, ήταν συγγενικός λαός με τους Έλληνες και τους Τρώες. Οι Θράκες είχαν δική τους γλώσσα, αλλά δεν άφησαν γραπτά μνημεία... δεν ανέπτυξαν γραφή. Λέξεις και ονόματα που χρησιμοποιούσαν έμελλε να γραφούν και να διασωθούν στα ελληνικά... άλλωστε οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που ίδρυσαν αποικίες στα παράλια της Θράκης.
Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν από τα χώματα της Θράκης οι Πέρσες, οι Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί, οι Ρώσοι, οι Βούλγαροι... και οι εκάστοτε "σύμμαχοι" φυσικά. Κατακερματισμένη σήμερα η χώρα των αρχαίων Θρακών κλείνει στην αγκαλιά της ένα μωσαϊκό από λαούς με πολλές γλώσσες, ετερόκλητα πολιτισμικά στοιχεία και πολυτάραχη ιστορία που συνεχίζει να γράφεται. Το νοτιοδυτικό κομμάτι της Θράκης ανήκει σήμερα στην Ελλάδα και χωρίζεται στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Εδώ είμαστε, λοιπόν.

Γιάννης Ντρενογιάννης, Νοέμβριος 2007

Ο οδηγός αποτελείται από τα κεφάλαια: "Ξάνθη", "Ροδόπη" και "Έβρος", τα οποία περιλαμβάνουν, κάθε ένα, τις ενότητες: "Δείτε οπωσδήποτε", "Ασκήσεις επί χάρτου", "Χωρίς... μυστικά", "Οικισμοί", "Διαδρομές", "Εκτός δρόμου", "Πεζοπορία και μονοπάτια", "Πολιτισμός και τέχνες", "Δραστηριότητες", "Διαμονή", "Φαγητό-διασκέδαση".