Βιβλίο
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Πολ Φρίντμαν
Paul Freedman
Alan K. Outram
Veronika Grimm
Joanna Waley - Cohen
H. D. Miller
C. M. Woolgar
Brian Cowan
Hans J. Teuteberg
Alain Drouard
Elliott Shore
Peter Scholliers
Μετάφραση: Βίκη Ποταμιάνου
Επιμέλεια: Δημήτρης Ποταμιάνος
Αθήνα
Polaris
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 368
Σχήμα: 26χ21
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6829-09-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The History of Taste
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 44.21€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-10-2009)
Ιστορία της γεύσης
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Πολ Φρίντμαν
Paul Freedman
Alan K. Outram
Veronika Grimm
Joanna Waley - Cohen
H. D. Miller
C. M. Woolgar
Brian Cowan
Hans J. Teuteberg
Alain Drouard
Elliott Shore
Peter Scholliers
Μετάφραση: Βίκη Ποταμιάνου
Επιμέλεια: Δημήτρης Ποταμιάνος
Αθήνα
Polaris
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 368
Σχήμα: 26χ21
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6829-09-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The History of Taste
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 44.21€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-10-2009)
Περίληψη:
Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί τις ανακαλύψεις της νέας γενιάς ιστορικών της γεύσης σε όλο τον κόσμο, για να περιγράψει την θρασύτατα ρομαντική γοητεία του θέματος του: τα μαγειρικά επιτεύγματα διαφορετικών πολιτισμών, παλαιών και σύγχρονων, και τις απολαύσεις του φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι μια πραγματική ιστορία της γεύσης.: οι πιο ευγενικές, ��αλαίσθητες και γοητευτικές αντιλήψεις περί φαγητού - υλικά, ετοιμασία, παρουσίαση - από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.
Γιατί οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι από τη Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιούσαν πλήθος μπαχαρικών στην μαγειρική τους, ως τον 19ο αιώνα είχαν σταματήσει να τα αγαπούν; Πως η εισαγωγή του καφέ ή της σοκολάτας άλλαξε τις Ευρωπαϊκές συνήθειες και το διεθνές εμπόριο; Ποιες είναι οι ρίζες των εξευγενισμένων και ποικίλων διατροφικών παραδόσεων που δημιουργήθηκαν στην Αραβική έρημο; Πως κατέκτησε τον κόσμο η Υψηλή κουζίνα της Γαλλίας; Πότε και που γεννήθηκαν τα εστιατόρια; Και τέλος πως εξηγείται ο μεγαλειώδης εκλεκτικισμός της σύγχρονης γεύσης;
Εδώ θα βρείτε τις τρυφερά καταγραμμένες αναμνήσεις του Ζανγκ Ντάι σχετικά με τα καβούρια, τα στρείδια και τη γλυκιά κρέμα που απολάμβαναν στην Κίνα πριν από την πτώση των Μινγκ. Αναφορές στους πρώτους διάσημους σεφ των κλασσικών χρόνων. Πως η ζάχαρη από τις Δυτικές Ινδίες μεταμόρφωσε τη γεύση στην Ευρώπη. Λεπτομερείς περιγραφές γευμάτων με τα λόγια του Προύστ - πολύ πιο ενδιαφέροντα από την απλή μαντλέν. Και πως δυο δημοσιογράφοι ανακάλυψαν την νέα κουζίνα.
Αυτό το βιβλίο διαχειρίζεται με μοναδικό τρόπο αυτό που οι άνθρωποι θεωρούσαν καλό, με την έννοια ότι η κατανάλωση φαγητού πάντοτε αποτελούσε μέρος της παράδοσης συγκεκριμένων κοινωνικών συνόλων. Περιέχει πλήθος έργων τέχνης που πραγματικά μπορούν να χαρακτηριστούν εξόχως ορεκτικά. Από την αρχή ως το τέλος αυτές οι σελίδες αφηγούνται την συναρπαστική και πλούσια εικονογραφημένη ιστορία ενός από τα πιο σημαντικά στοιχεία που όχι μόνο μας δίνει ζωή, αλλά μας κάνει και να αισθανόμαστε ζωντανοί.
Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί τις ανακαλύψεις της νέας γενιάς ιστορικών της γεύσης σε όλο τον κόσμο, για να περιγράψει την θρασύτατα ρομαντική γοητεία του θέματος του: τα μαγειρικά επιτεύγματα διαφορετικών πολιτισμών, παλαιών και σύγχρονων, και τις απολαύσεις του φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι μια πραγματική ιστορία της γεύσης.: οι πιο ευγενικές, ��αλαίσθητες και γοητευτικές αντιλήψεις περί φαγητού - υλικά, ετοιμασία, παρουσίαση - από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.
Γιατί οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι από τη Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιούσαν πλήθος μπαχαρικών στην μαγειρική τους, ως τον 19ο αιώνα είχαν σταματήσει να τα αγαπούν; Πως η εισαγωγή του καφέ ή της σοκολάτας άλλαξε τις Ευρωπαϊκές συνήθειες και το διεθνές εμπόριο; Ποιες είναι οι ρίζες των εξευγενισμένων και ποικίλων διατροφικών παραδόσεων που δημιουργήθηκαν στην Αραβική έρημο; Πως κατέκτησε τον κόσμο η Υψηλή κουζίνα της Γαλλίας; Πότε και που γεννήθηκαν τα εστιατόρια; Και τέλος πως εξηγείται ο μεγαλειώδης εκλεκτικισμός της σύγχρονης γεύσης;
Εδώ θα βρείτε τις τρυφερά καταγραμμένες αναμνήσεις του Ζανγκ Ντάι σχετικά με τα καβούρια, τα στρείδια και τη γλυκιά κρέμα που απολάμβαναν στην Κίνα πριν από την πτώση των Μινγκ. Αναφορές στους πρώτους διάσημους σεφ των κλασσικών χρόνων. Πως η ζάχαρη από τις Δυτικές Ινδίες μεταμόρφωσε τη γεύση στην Ευρώπη. Λεπτομερείς περιγραφές γευμάτων με τα λόγια του Προύστ - πολύ πιο ενδιαφέροντα από την απλή μαντλέν. Και πως δυο δημοσιογράφοι ανακάλυψαν την νέα κουζίνα.
Αυτό το βιβλίο διαχειρίζεται με μοναδικό τρόπο αυτό που οι άνθρωποι θεωρούσαν καλό, με την έννοια ότι η κατανάλωση φαγητού πάντοτε αποτελούσε μέρος της παράδοσης συγκεκριμένων κοινωνικών συνόλων. Περιέχει πλήθος έργων τέχνης που πραγματικά μπορούν να χαρακτηριστούν εξόχως ορεκτικά. Από την αρχή ως το τέλος αυτές οι σελίδες αφηγούνται την συναρπαστική και πλούσια εικονογραφημένη ιστορία ενός από τα πιο σημαντικά στοιχεία που όχι μόνο μας δίνει ζωή, αλλά μας κάνει και να αισθανόμαστε ζωντανοί.
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιούλη Επτακοίλη | Γυμνο-τραπεζώματα | "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα" | 5/2/2017 | |
Παναγιώτης Δασκαλόπουλος | Όλος ο κόσμος γύρω από το τραπέζι | Περιοδικό "(δε)κατα" | 28 | Χειμώνας 2011-2012 |
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης | Ιστορία της γεύσης | "Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας" | 14 | 25/3/2010 |
Σταυρούλα Παπασπύρου | Χορτάστε διάβασμα | "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή" | 432 | 28/2/2010 |
Νένα Δημητρίου | Ο καιρός των μαγείρων | "Athens Voice" | 290 | 18/2/2010 |
Τέα Βασιλειάδου | Λευκώματα της χρονιάς που έφυγε και ημερολόγια για τις ημέρες που έρχονται | "Ημερησία" | 31/12/2009 | |
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης | Ιστορία της γεύσης | "Το Ποντίκι" | 23/12/2009 | |
Διαβάστε Επιστήμη! | "Το Βήμα" | 20/12/2009 | ||
Γιούλη Επτακοίλη | Ιστορίες από το πιάτο στο... ποτήρι! | "Η Καθημερινή" | 19/12/2009 | |
Γιούλη Επτακοίλη | Από τους Βενεδικτίνους στα fast food | "Η Καθημερινή"/ "Ειδική Έκδοση" | 13/12/2009 | |
Μαρία Αδαμοπούλου | Η τέχνη της απόλαυσης στο πιάτο μας | "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο" | 12/12/2009 | |
Γιάννης Ασδραχάς | Ιστορία της γεύσης | "Εξπρές" | 29/11/2009 | |
Τίνα Μανδηλαρά | Γεύση και λογοτεχνία | "Πρώτο Θέμα" | 29/11/2009 |